Vysokoškolské studium je nejdražší v Brně. Praha nabízí nejvíc možností přivýdělku

Studium na vysoké škole v Praze nemusí být nutně nejdražší variantou. Ukázala to studie Vysoké školy ekonomické, která porovnávala náklady v šesti českých městech s veřejnými vysokými školami. Ubytování nebo veřejná doprava jsou sice v hlavním městě nejdražší, výdaje ale kompenzuje možnost přivýdělku třeba na brigádách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoká škola ekonomická, student, školství, výuka (ilustrační foto)

Vysoká škola ekonomická, student, školství, výuka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Mezi nejobvyklejší výdaje vysokoškolských studentů patří ty na ubytování, jídlo nebo dopravu po městě. Ceny za jedno jídlo v menze se pohybují od 35 do 65 korun, za ubytování na koleji v jednolůžkovém pokoji zaplatí studenti od 82 korun do 130 korun za noc. I tady jsou nejvyšší ceny v Praze.

Do nákladů je ale potřeba započítat i dopravu po městě. Na tu studenti vydají od 220 do 290 korun. Nesmíme zapomenout také na výdaje na volný čas, tedy například kulturu nebo sport.

Podle studie vypracované Vysokou školou ekonomickou vyjde studenta měsíc studia na vysoké škole nejlevněji v Plzni, a to na necelé 4100 korun. Následuje Ostrava, Liberec, Olomouc a Praha.

Nejvyšší náklady mají podle průzkumu vysokoškoláci v Brně. Měsíc studia je v moravské metropoli vyjde na necelých 5100 korun.

„My jsme do té studie samozřejmě zapracovaly samozřejmě nejenom náklady, ale uvažovali jsme tak, že každý student je schopný si při studiu přivydělat. Ty rozdíly, které jsou smazány možností vyššího výdělku, vyšvihlo na první příčku Brno,“ potvrzuje Petr Mazouch z katedry ekonomické statistiky VŠE.

Studie vychází z toho, že student odpracuje na brigádě dva dny v měsíci. Podle údajů portálu jobs.cz mají mladí největší možnost krátkodobých prací v Praze. Dál pak možnost získat brigádu klesá v závislosti na velikosti města.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme