Vývozci se obávají omezení podpory ze strany exportní banky a EGAPu

Čeští exportéři mají stále strach z omezení vývozu. V České exportní bance i Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) podle nich roste tlak na to, aby se zpřísnily podmínky pro poskytování půjček a jejich pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Česká exportní banka

Exportéři v první řadě chtějí podporu od vlády. Požadují ji hlavně ti, kteří jsou zasaženi nepříznivým politickým a ekonomickým vývojem v mnoha oblastech. Ať už dopady přímo souvisejí se sankcemi, nebo s dlouhotrvajícím hospodářským oslabením regionu.

Viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar řekl, že exportéři žádají stejné podmínky, jaké mají v souboji o zakázky jejich zahraniční konkurenti. Klíčem je získávání úvěrů, bez kterých to na zahraničních trzích nejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští exportéři se obávají omezení podpory vývozu ze strany České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti

„Především ta finanční podpora exportu, to znamená správné fungování České exportní banky a EGAPu - především tímto směrem by vláda měla napřít svoje úsilí v příštích měsících, aby pomohla českým exportérům v té složité situaci, do které se dostali i díky tomu, co se děje na Ukrajině a v Rusku,“ uvedl Špicar.

Podle některých zdejších exportérů je teď právě ztížená dostupnost financování a pojištění úvěrů u České exportní banky i Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Podle Svazu průmyslu to může ovlivnit více než 40 procent oslovených českých vývozců.

Opatrnost je dle expertů na místě

Zmíněné státní společnosti ale podle odborníků opatrnější být musejí. Některé obchody třeba na ruském trhu nebude možné uskutečnit právě kvůli evropským sankcím vůči Rusku. Jejich výše je kolem 19 miliard, jak dříve uvedla Exportní garanční a pojišťovací společnost. Její mluvčí Hana Hikelová ale řekla, že číslo zahrnuje i celkovou nejistotu na trhu.

„Jedna věc je, že samozřejmě projekty, které spadají pod sankce, logicky nebudou pojištěné. Nicméně vzhledem k tomu, že se komplikuje situace ruských bank, komplikuje se situace obecně s rublem a ta nervozita na trhu je enormní. Protože nikdo nedovede odhadnout, jaký vývoj v Rusku skutečně bude,“ upozornila Hikelová.

Odhad Exportní garanční a pojišťovací společnosti se týká období jednoho roku od letošního září. A téma sankcí je pro zdejší vývozce stále velmi ožehavé. Víc než 70 procent oslovených exportérů si myslí, že konflikt na Ukrajině a sankce vůči Rusku nepříznivě ovlivní jejich byznys.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme