Vztahy Česka s Čínou jsou podle Sobotky jednou z priorit vlády, jde o miliardové obchody

Rozvoj spolupráce s Čínou je podle premiéra Bohuslava Sobotky jednou z priorit české vlády. Klíčové je zavedení přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají a usnadnění přístupu k vízům pro Číňany, řekl při zahájení Čínského investičního fóra na Pražském hradě. Cílem je vydávat víza do čtyř pracovních dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka hovoří k delegátům Čínského investičního fóra na Pražském hradě

Premiér Bohuslav Sobotka hovoří k delegátům Čínského investičního fóra na Pražském hradě | Zdroj: ČTK

„Zájemcům o investování v České republice chceme vydávat nejenom pětiletá multivstupní víza, ale také umožnit jednoduchý přístup k dlouhodobým vízům s pracovním povolením v případě, že v České republice investují nebo zde vytvářejí nová pracovní místa,“ uvedl Sobotka.

Zdůraznil přitom spolupráci v oblastech zdravotnictví, turistiky, průmyslu, vědy a technologií, zemědělství nebo ochrany životního prostředí.

Čína by se ve střední a východní Evropě chtěla podílet na stavbě silnic, železnic nebo přístavů, uvedl na úvod fóra první čínský vicepremiér Čang Kao-li.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínské investiční fórum sleduje reportérka Lenka Jansová

Ten se v 15 hodin setká s českým prezidentem Milošem Zemanem. Mluvit budou hlavně o ekonomické spolupráci obou zemí. Zeman chce ale také navštívit Čínu, termín by mohl vyplynout právě z tohoto setkání.

Politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák ale upozorňuje, že dobýt čínský trh je velmi těžké i pro velké světové firmy:

„Dobýt čínský trh za to ale stojí. Jde o velké odbytiště. Na druhou stranu ale není tak přístupný jako jiné trhy. Je tam spousta bariér, některé by mohla odbourat politická podpora, ta ale není všemocná. Čínský trh funguje řadu let tvrdě kapitalisticky. Uplatní se tam jedině výrobek, který je lepší než ostatní.“

Česko stojí o příliv turistů z Číny. Ačkoli jsou nároční na servis, hodně utrácejí

Číst článek

Český premiér také zdůraznil význam otevřené diskuse obou zemí, včetně tématu lidských práv. Podle některých kritiků ale vláda vyměnila lidská práva za byznys. Zhruba dvacítka demonstrantů v čele s bývalým ministrem Martinem Bursíkem upozorňovala s tibetskými vlajkami v ruce na to, že se v Číně nedodržují lidská práva.

Čínu za porušování lidských práv dlouhodobě kritizují neziskové organizace i řada států.

Z Asie přiletělo na Čínské investiční fórum přes 500 hostů, za Českou republiku a další evropské země se účastní přes 700 delegátů.

Delegáti Čínského investičního fóra | Foto: ČTK

Lenka Jansová, Michaela Vydrová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme