Z menších měst a vesnic mizí bankovní pobočky. Nevydělají si na svůj provoz

Některé bankovní pobočky v Česku mizí. A to hlavně z menších měst nebo z vesnic. Lidé je totiž navštěvují stále méně a jejich provoz se tak bankám často nevyplatí. Většina Čechů si zvykla používat internetové nebo mobilní bankovnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat

Bankomat | Foto: Tomáš Adamec

Zavírání poboček pocítí nejvíc klienti České spořitelny. Ta jich k prvnímu říjnu ruší kolem čtyřiceti. Některé už uzavřené jsou, například ve Velkých Bílovicích a Kloboukách u Brna nebo třeba ve Velkém Týnci poblíž Olomouce. Podle mluvčí společnosti Kristýny Havligerové se ale uzavře třeba i pražská kancelář.

„Nechceme mít pobočky prázdné, proto jsme se dohodli, že některé uzavřeme. Typicky se jedná o pobočky, kde jsou 2 až 3 pracovníci, jsou otevřené jen některé dny v týdnu a průměrně je navštíví denně jen jeden a půl klienta.“

Jenže třeba pro starší lidi, kteří neumí vybírat z bankomatu nebo pracovat s internetem, to může být problém. Některé obce dokonce sepisují na záchranu poboček i petice. V takových případech ale lidé můžou využít služeb takzvaných mobilních bankéřů, kteří jim s transakcí nebo s uložením peněz pomůžou.

Britové přešli na internetové bankovnictví. Za poslední rok zaniklo na 600 bankovních poboček

Číst článek

K uzavírání poboček ale přistupují i ostatní banky. Třeba ČSOB jich za poslední rok uzavřela kolem dvou desítek, a to včetně finančních center Ery Poštovní spořitelny. Banky jdou ale většinou cestou slučování filiálek nebo přemístění z jednoho města do druhého. Stejně jako třeba Komerční banka.

„V letošním roce změny v pobočkové síti neplánujeme. V loňském roce jsme přemístili sedm poboček. Vždy šlo o relokaci v rámci jednoho města nebo obce. Například v Prostějově nebo v Praze na Chodově,“ říká její mluvčí Pavel Zúbek.

Svoje pobočky v minulosti přesunula do jiných míst třeba i tehdejší GE Money bank - dnes pod jménem MONETA Money Bank.

Bankomatů rychle přibývá

V celé republice je v současnosti kolem pěti tisíc poboček bank. Přestože Česká spořitelna ruší desítky filiálek, její pobočková síť zůstává největší. Obecně ale poboček v Česku přibývá, hlavně zásluhou nových, nízkonákladových bank, ať už jde o Fio banku, Air Bank nebo třeba Equa Bank. Jen tyhle tři banky zajistily za poslední rok nárůst poboček o více než stovku.

Mění se ale podoba poboček. Přizpůsobují se rozvoji internetových služeb a digitalizaci. Dnes proto slouží spíš jako poradenská a kontaktní místa. Lidé hlavně využívají internetové bankovnictví nebo bankomaty. Těch navíc každým rokem přibývá. Loni jich v Česku bylo přes 4700.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme