Za průměrnou mzdu si Češi koupí víc potravin, ale méně služeb a energií než před 30 lety

Češi si za průměrnou mzdu koupí zhruba 1100 bochníků chleba, to je skoro stejně jako před 30 lety. Vajíček si ale za dnešní průměrnou výplatu koupí mnohem víc, podobně jako másla, cukru nebo třeba elektrospotřebičů. Spočítal to Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Průměrná nominální mzda je v dnešní době zhruba 13krát vyšší než před 30 lety. Číslo ale samo o sobě nic neříká. Mnohem důležitější je, jak se změnila kupní síla, tedy kolik si za výplatu lidé koupí věcí.

Některých komodit si můžeme nakoupit víc, jiných naopak méně. Za průměrnou mzdu si dnes například koupíme méně energií, vysvětluje Jitka Erhartová z Českého statistického úřadu:

„U plynu jsme téměř na polovině toho, co jsme si mohli koupit v roce 1985. U vodného a stočného jsme na čtvrtině. Při dnešních cenách si za průměrnou mzdu, které ještě nedosahují dvě třetiny zaměstnanců, můžeme koupit jen čtvrtinu vody oproti roku 1985. To je velký rozdíl.“

Kupní síla podle nejnovějších statistických dat nejvíce rostla v peněžnictví a pojišťovnictví. Zaměstnanci těchto oborů si dnes nakoupí až dvakrát víc než před 30 lety.

Lépe jsou na tom taky lidé, kteří pracují v informačních a komunikačních oblastech. Naopak nejmenší nárůst zaznamenal segment ubytování, stravování a pohostinství.

Český statistický úřad dnes také zveřejnil, že takzvaný medián mezd loni rostl o víc než 500 korun na zhruba 23 000 korun. Medián je ukazatel, který vyjadřuje výši mzdy, která je přesně uprostřed mezd všech zaměstnanců v Česku.

Podle statistiků je částka v případě žen nižší než u mužů, kteří si vydělají o zhruba 4000 korun víc. Podle Jitky Erhartové za to může fakt, že ženy odcházejí na mateřskou dovolenou a přeruší tak svoji pracovní kariéru.

„Je to samozřejmě způsobeno také tím, že ženy dělají jiné práce než muži. Když se podíváme, kolik procent manažerů jsou ženy a kolik muži, do řídicích funkcí se dostane jen třetina žen. Naopak ve školství, ač jde o vysokoškolsky vzdělané lidi, je převážná většina žen. Tady jsou mzdy omezeny tabulkami, takže ženy potom dosahují horších výsledků než muži,“ dodává Erhartová.

Podle statistik tak ženy musejí pracovat o dva a půl měsíce déle než muži, aby dosáhly na mužský roční výdělek.

Průměrná mzda dosáhla v loňském roce 25 686 korun a meziročně se zvýšila o 608 korun. Díky nízké inflaci se mzda reálně zvýšila o 2 procenta.

Kolik jsme si mohli koupit za průměrnou mzdu v roce 1985 a 2014 | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme