Zadlužená firma Kovosvit MAS mění majitele, po měsíci ji znovu vede Winkelhofer

Generálním ředitelem Kovosvitu v Sezimově Ústí je po měsíci opět Filip Winkelhofer. Do čela zadlužené firmy ho vrátil nový majitel Jaroslav Strnad. Winkelhofer z funkce odstoupil zhruba v polovině srpna po návratu z celozávodní dovolené, tehdy firma neměla na výplaty. Uvedl to mluvčí Strnadovy firmy Industry Innovation Andrej Čírtek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kovosvit Sezimovo Ústí

Kovosvit Sezimovo Ústí | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Společnost Industry Innovation zbrojaře a průmyslníka Jaroslava Strnada oznámila koupi firmy Kovosvit v pátek. Podle prvních informací tu chce udržet stávající výrobu i zaměstnance. Kovosvit MAS měla převzít finanční skupina Nordic Investors, která již zadlužené firmě půjčila na výplaty.

Zaměstnancům to nevadí

Podle předsedy podnikových odborů Kovosvitu Jiřího Ryzky hodnotí zaměstnanci tuto situaci pozitivně. "Stále věříme ve stabilizaci společnosti. Teď doufáme, že jí dosáhneme," řekl Ryzka. Kovosvit se dostal do problémů kvůli přílišné závislosti na ruském trhu.

Strnad získal Kovosvit, který se pod vedením svého majitele Františka Komárka dostal do velkých finančních problémů, až po tvrdém vyjednávání.

Dalším zájemcem, který s Komárkem o koupi jednal, byla investorská skupina Nordic Investors, kterou vedou dva bývalí advokáti Tomáš Otruba a Jan Petřík.

Kovosvit je Strnadovou pátou akvizicí

Nový manažerský tým přitom vedl Kovosvit už od konce srpna. Bývalý ředitel Blahoslav Fajmon rezignoval. Společnost momentálně dluží zhruba 700 milionů korun. Problémy jednoho z největších zaměstnavatelů na jihu Čech vyšly najevo přibližně v polovině srpna.

Kovosvit je již pátou letošní akvizicí Jaroslava Strnada. Od ledna do Czechoslovak Group přibyl český výrobce radarů Retia, výrobce hodinek Prim nebo i mošnovská opravna letadel Job Air Technic.

Na jaře také Strnad koupil od indických majitelů zkrachovalého výrobce nákladních vozů Avia, kterého se pokusí vzkřísit. Společnost Industry Innovation ale není součástí holdingové struktury Czechoslovak Group.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme