Zahraniční pohledávky Česka byly ke konci loňska za 37 miliard korun, nejvíce dluží Kuba

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí celkové pohledávky za 37,1 miliardy korun, o rok dříve to bylo téměř 35 miliard korun. Nejvyšší dluh má Kuba. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek Česka, kterou ve středu dostane vláda pro informaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

„Meziroční nárůst pohledávek byl zapříčiněn jednak navýšením o úroky 580,2 milionu korun, především však vlivem kurzových změn o zhruba 1766,2 milionu korun, neboť většina pohledávek je vedena v amerických dolarech," uvedlo ministerstvo.

Dluhy vzniklé z civilních úvěrů činily zhruba 18 miliard korun, předloni to bylo necelých 17 miliard korun. Například Irák loni v souladu s dohodou o vypořádání dluhu loni Česku zaplatil téměř 176 milionů korun.

V případě Kuby ministerstvo informovalo, že čeští zástupci s představiteli Kuby jednali loni v říjnu. Země dluh uznala a požaduje odpuštění jeho části, zbytek je ochotna při dlouhodobých splátkách hradit v eurech.

„Česká republika nyní posoudí návrh Kuby," uvádí materiál. Kuba dluží Česku v civilních úvěrech přes 6,9 miliardy korun.

Pohledávky ze speciálních úvěrů, které podléhají režimu utajení, činily loni přes 8 miliard korun, o rok dříve to bylo 7,3 miliardy. Speciální úvěry eviduje Česko u Libye a Kuby a týkají se například dodávek vojenského materiálu v minulosti.

Ministerstvo také informovalo, že eviduje dalších téměř 11 miliard korun pohledávek. Jde o dluhy vyplývající například z investic podniků nebo o dluhy, které vymáhají tzv. deblokátoři.

To jsou firmy, kterým stát dluhy podstoupil, aby je vymáhaly. Například Alžírsko dluží 621 milionů korun

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme