Zájem Čechů o stavební spoření klesá. Důvodem je i nižší státní příspěvek

Stavební spoření už české klienty tolik neláká. Za letošní první pololetí uzavřelo novou smlouvu 267 tisíc lidí a to je zhruba o 93 tisíc míň než za stejné období loňského roku. Důvodem jsou klesající úroky, nižší státní příspěvek a také vysoké poplatky. Naopak zájem o úvěry ze stavebního spoření za poslední rok vzrostl o 12 procent. Češi si půjčili přes 21 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Méně nových smluv, ale víc půjčených peněz. Tak vypadá letošní bilance českých stavebních spořitelen. Zatímco loni uzavřely přes 600 tisíc smluv, letošní rok se už tak slibně nevyvíjí.

„Nemám stavební spoření, protože si ještě nevydělávám nebo teprve začínám. Na stavební spoření bych chtěl mít už rodinu nebo tak, abych měl důvod si na něco spořit,“ říká například jeden mladý muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé mají o stavební spoření stále menší zájem. Proč? To zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

Za menším zájmem stojí hlavně stále se snižující úroky a klesající státní podpora. A to není všechno. „Musím dodržet těch aktuálních šest let, než si na peníze můžu sáhnout. A snižují se postupně výnosy z toho stavebního spoření, které na konci uvidím,“ shrnuje další nevýhody výkonný ředitel portálu Chytrý honza.cz Jiří Paták.

Spoření se dál vyplatí

Přesto se ale stavební spoření dál vyplatí. Oproti podobným investicím, jako je třeba spořicí, běžný nebo terminovaný účet, na něj totiž přispívá stát. A to maximální částkou 2000 korun ročně.

„Stavební spoření má tu výhodu, že je státem pojištěno úplně stejně jako jakýkoliv jiný vklad v bance, ale současně má úrokové sazby stále o něco vyšší, než odpovídá průměru jiných podobně riskantních investic,“ potvrzuje analytička Next finance Markéta Šichtařová.

Průměrná částka, kterou si Češi měsíčně spoří, je zhruba tisícovka. V takovém případě pak klient dostane od státu příspěvek zhruba sedm a půl tisíce korun. Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého ale lidé musí počítat taky s poplatky, které během spoření zaplatí.

„Ve stavebním spoření jsou nejobvyklejším případem dva druhy poplatků - za uzavření smlouvy, je to zhruba jedno procento z cílové částky, a druhým poplatkem je roční poplatek za vedení účtu. Tam klienti zaplatí zhruba 300 korun ročně,“ dodává Šedivý.

Peníze ze stavebního spoření můžou lidé využít na cokoliv. Podle průzkumu asociace stavebních spořitelen jdou ale zhruba dvě třetiny všech úspor na rekonstrukci bydlení nebo na vybavení domácností.

Výkony stavebních spořitelen za leden až červen 2015 | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme