Zákon o prokazování původu majetku je v Senátu. Projde 'kontrola' nad 7 milionů?

Finanční správa se možná bude moct ptát na původ neevidovaného majetku nad 7 milionů korun. Počítá s tím návrh zákona o prokazování původu majetku, o kterém ve středu budou rozhodovat senátoři. Hospodářský výbor horní komory doporučil normu schválit beze změny. Senátní ústavně-právní výbor se naopak na žádném stanovisku neshodl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát České republiky (ilustrační foto)

Senát České republiky (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Podle předlohy by Finanční správa díky normě dostala pravomoc prověřovat výši majetku poplatníků v souvislosti s daňovým přiznáním. Při podezření, že rozdíl mezi nárůstem jmění poplatníka a jeho vykázanými příjmy by byl vyšší než 7 milionů korun, správa by ho mohla vyzvat k prokázání původu majetku a případně jej dodatečně zdanit a vyměřit i penále.

Výše penále má být 50 procent doměřené daně, nebo 100 procent v případě, že poplatník nebude s daňovým úřadem spolupracovat. Za porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku by hrozil podle předlohy až tříletý trest vězení místo nynějšího jednoho roku. Byl by možný i peněžitý trest.

Zákon už při projednávání ve Sněmovně kritizovala pravicová opozice. Podle ní jde pouze o šikanu poctivých lidí. „Vláda přímo vyzývá k udávání svých sousedů. Největší problémy budou mít ti poctiví, protože nepoctiví si přesunou majetky do offshoru,“ řekl předseda TOP09 Miroslav Kalousek.

„Budeme tím obtěžovat ty lidi, kteří k majetku přišli legálně, a takzvaně velkých ryb se to stejně nedotkne,“ řekl místopředseda dolní komory Petr Gazdík z TOP 09 a Starostů.

„Protože jenom já vím minimálně o 10 způsobech, jak velké peníze převést na zahraniční firmy, na firmy se sídly v daňových rájích a tak dále,“ dodal.

Šéf rozpočtového výboru Sněmovny Václav Votava z ČSSD ale odmítá výhrady, že bude normu možné snadno obcházet.

„Jestliže se už hned v začátku hovoří o tom, že se ten zákon dá obejít, pojďme se bavit o tom, jak tu normu vyprecizovat tak, aby k tomu docházelo minimálně. Samozřejmě všechno jde nějak obejít, ale věřím, že podmínky budou takové, že bude minimální vůle k tomu obcházet takovýto zákon,“ řekl.

Zastáncem zákona o prokazování původu majetku je prezident Miloš Zeman. Když loni v červnu začali poslanci normu projednávat, přišel ji do sněmovny podpořit.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme