Zaměstnancům jihlavského Motorpalu se zvýší platy. Firma projde reorganizací

Zadlužený podnik Motorpal zvýší mzdy zaměstnanců od října, plošně si polepší o tři procenta. Zvýšení proběhne v rámci reorganizačního plánu, který v pátek přijali věřitelé firmy. Změní se také majoritní vlastník podniku. Podle mluvčího Karla Samce se teď Motorpal zaměří na ruský, čínský a indický trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorpal

Motorpal | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Firma vyrábí díly pro automobilový průmysl v Jihlavě, Jemnici, Batelově a Velkém Meziříčí. Zaměstnává 1300 lidí a v insolvenčním řízení je od ledna, kdy sama podala návrh na jeho zahájení. Soud Motorpalu následně povolil reorganizaci.

Motorpal může uspět i na asijském trhu
Plán počítá s kroky, které povedou k vyřešení jejího dluhu při zachování výroby, a se vstupem strategického investora Moto Capital. Insolvenční správce Lee Louda věřitelům doporučil, aby ho přijali.

Majitel Moto Capital a dosavadní menšinový akcionář Motorpalu Grzegorz Hóta má s jihlavskou společností velké plány. Motorpal je podle něj jedna z mála firem na světě, která dokáže výrobcům motorů dodat kompletní řešení splňující potřebné emisní normy.

Může tedy uspět i na trzích Ruska, Číny a Indie, kde se v oblasti vznětových motorů mění legislativa ve prospěch přísnějších emisních norem. „Záchrana Motorpalu tak byla nutným předpokladem pro další kroky," prohlásil Hóta.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme