Žebříček znečišťovatelů opět vede Spolana Neratovice. Vypustila víc škodlivin než loni

Ekologové ze sdružení Arnika ve středu zveřejnili, kdo vloni nejvíc znečišťoval životní prostředí v Česku. Žebříček největších znečišťovatelů vede stejně jako minule neratovická chemička Spolana. Loni vypustila o šest a půl tuny víc rakovinotvorných látek než předloni. Žebříček sdružení sestavilo už podvanácté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice | Foto: Tomáš Adamec

Za takzvaného skokana roku ekologové označili Kovohutě holding DT v Mníšku pod Brdy, které zvýšily množství dioxinů v odpadech. Dalším velkým znečišťovatelem je pak podle ekologické organizace laminátovna PETER GFK v Trhovém Štěpánově na Benešovsku, která vypustila o téměř 12 tun víc potenciálně rakovinotvorných látek.

České továrny obecně letos vypouštěly do ovzduší méně rakovinotvorných škodlivin než loni, oznámilo sdružení. Stouplo ale množství látek, které poškozují hormonální soustavu člověka, a také množství škodlivin, které ničí ozonovou vrstvu.

Spolana Neratovice stála v čele žebříčku i loni. Její vedení se tehdy hájilo tím, že dodržuje všechny zákonem stanovené limity.

Letos se dostala desítky největších znečišťovatelů hned v několika kategoriích. Sdružení Arnika totiž hodnotí firmy podle toho, jaké nebezpečné látky vypouštějí. Kromě rakovinotvorných zplodin sleduje třeba i hodnoty oxidu uhelnatého nebo skleníkových plynů.

Arnika vychází z údajů, které podniky nahlašují do národního Integrovaného registru znečišťování. Nová data jsou ode dneška k dispozici v nové interaktivní aplikaci Znečišťovatelé pod lupou.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme