Zeman na Hradě předal státní vyznamenání, Vladislavský sál byl zaplněný

Oficiální oslavy 28. října vyvrcholily ceremoniálem na Pražském hradu. Prezident Miloš Zeman při něm předal státní vyznamenání třiceti osobnostem. Letošní oslavy poznamenal spor o neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu. Kvůli němu na letošní ceremoniál odmítla přijít část pozvaných politiků a osobností, přesto byl Vladislavský sál zaplněn. Vyznamenán byl například zpěvák Daniel Hůlka nebo hrdina z Uherského Brodu Jiří Nesázel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na slavnostní ceremonii předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále

Prezident Miloš Zeman na slavnostní ceremonii předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále | Zdroj: ČTK

I přes spoustu omluvenek začal prezident Miloš Zeman na slavnostním ceremoniálu mluvit před zcela zaplněným Vladislavským sálem.

„Když jsem přemýšlel nad společným jmenovatelem dnešních vyznamenaných. Tématem je tradice společnosti, chcete-li poetičtěji kořeny. Společnost je jako strom, kořeny dávají stromu životodárnou sílu. Strom, který má kořeny vyvrácené, může těžko odolávat vnějším vlivům," zahájil Miloš Zeman dnešní ceremonii.

„Neříkej, že to nejde, řekni, že to neumíš,“ citoval Zeman na závěr projevu Tomáše Baťu.

Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva zapůjčil prezident Zeman například příslušníkovi československého zahraničního odboje Jaroslavovi Klemešovi a z občanské skupiny arcibiskupovi pražskému Dominikovi Dukovi. Řádem Tomáše Garrigua Masaryka ocenil herce Jana Kačera a medaili Za zásluhy obdržel zpěvák Daniel Hůlka. Medaili Za hrdinství dostal hrdina uherskobrodského masakru v restauraci Jiří Nesázel.

Hrdina z Uherského Brodu, režisér Jakubisko, zpěvák Hůlka. Podívejte se, koho vyznamenal prezident Zeman

Číst článek

Ze 30 státních vyznamenání bylo devět in memoriam. Jedno z nich přišel převzít za svého otce Valtra Komárka český novinář a poslanec hnutí ANO Martin Komárek, přestože váhal, zda na ceremoniál dorazit.

Celý seznam všech vyznamenaných osobností ve Vladislavském sále si můžete prohlédnout v přiloženém odkazu ZDE.

Dorazili například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr obrany Martin Stropnický, herečka Jitka Frantová Pelikánová nebo Veronika Žilková.

Ve Vladislavském sále chyběli představitelé KDU-ČSL a dalších politických stran jako je TOP 09, ODS. Někteří z nich se účastnili několikatisícového shromáždění na Staroměstském náměstí svolaného jako alternativa k oficiálním oslavám na Hradě. Na ceremoniál nedorazila ani bývalá první dáma Dagmar Havlová.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme