Žně mají v Česku zpoždění, zemědělci viní počasí

Deště a bouřky zpomalily sklizeň obilovin a řepky v České republice. Žně tak nabírají oproti loňsku další zpoždění. Během prvního srpnového dne zemědělci sklidili více než čtvrtinu ploch základních obilovin a 62 procent řepky. Údaje potvrdilo ministerstvo zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklizeň pole řepka zemědělství

Kombajn sklizeň pole řepka zemědělství | Foto: Jitka Cibulová Vokatá | Zdroj: Český rozhlas

Loni touto dobou byla přitom sklizená už necelá polovina ploch obilovin a čtyři pětiny veškeré řepky. Deště mohou výrazně ovlivnit také kvalitu obilovin.

Ke konci se na druhou stranu blíží sklizeň ozimého ječmene. U něho zemědělci z celkové sklizňové plochy posekali přes 94 procent.

Průměrný výnos ozimého ječmene je asi o dvanáct procent vyšší než loni touto dobou. Nejvýznamnější obilovina, pšenice ozimá, je sklizená na necelé čtvrtině ploch. Její průměrný výnos je 6,5 tuny z hektaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle mluvčí České Agrární komory Dany Večerové budou mít výhodu pěstitelé s vlastní posklizňovou linkou.

To je oproti loňsku mírný nárůst. Podle ministerstva zemědělství mohou dešťové přeháňky výrazně ovlivnit také kvalitu obilovin.

Podle mluvčí Agrární komory Daniely Večeřové bude právě kvůli špatnému počasí složité získat kvalitní zrno. "Výhodu budou mít především ti pěstitelé, kteří disponují posklizňovou linkou a mohou tak semena ještě dosušit, aby dosahovalo požadované vlhkosti," řekla Večeřová.

Postup sklizně i nadále vykazuje značné lokální rozdíly. Nejpomaleji probíhají žně na Karlovarsku, kde je zatím sklizeno pouze pět procent ploch obilovin a tři procenta řepky.

Sklizeň zaostává také v Plzeňském a Libereckém kraji. Naopak tradičně nejdále jsou touto dobou žně na Jihomoravsku a Zlínsku. Celkem je v Česku sklizeno 338 000 hektarů obilovin s úhrnnou produkcí 2,13 milionu tun.

Sklizeň obilovin | Foto: ČTK

Český rozhlas, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme