EU ztratila zájem o stavbu dálnice z Ostravy na Vídeň

Evropská unie couvá od slíbené finanční pomoci na vybudování dálničního koridoru mezi Ostravou, Brnem a Vídní. Výbor pro regionální plánování Evropského parlamentu totiž vyškrtl tento pro Česko klíčový dopravní tah ze seznamu podporovaných staveb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice

dálnice

Dálniční tah od Polska na Vídeň už pro Evropskou unii tak důležitý jako dřív není. Teď by europoslanci v Česku raději viděli dálnici ve směru na rakouský Linec. Ministr dopravy Miroslav Šimonovský ale říká: moravský koridor je pro nás hodně důležitý.

"Zde má Česká republika samozřejmě zájem do roku 2010 dostavět celý tento koridor. Myslíme si, že je tu zájem řady evropských zemí a že se podaří toto usnesení překonat," ujišťuje ministr. Za dodržení slibu, že Evropská unie na moravské dálnice přispěje, jede Šimonovský bojovat do Bruselu příští týden.

Konečné slovo mají europoslanci říct ještě do prázdnin. Pokud by upravený seznam definitivně schválili, Česko by muselo dálniční koridor ze severní na jižní Moravu postavit samo, bez peněz z Evropské unie.

Hrozící finanční krizi s výstavbou dálnic si navíc sama komplikuje i Česká republika. Kvůli vyšší DPH totiž podražily i stavební práce a jenom letos tak budou chybět čtyři miliardy korun , příští rok už sedm.

Tím ale finanční komplikace nekončí. Zatímco dosud byly dálnice stavěny především z výnosů z privatizace, teď prodej státního majetku pomalu končí - a tak je peněz na nové dálnice čím dál méně.

Jestliže se peníze nenajdou jinde, termíny nových dálnic jsou ohroženy. "V některých případech to může znamenat i zpomalení," potvrzuje šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr.

Kvůli problémům s dálnicemi si už na zítřek pozval hospodářský výbor sněmovny ministra financí Bohuslava Sobotku.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme