Letecké závody Kunovice skončily v konkurzu

Letecké závody Kunovice na Uherskohradišťsku jsou v konkurzu. Krajský soud v Brně dnes rozhodl o vyrovnání s věřiteli tímto způsobem. Největší český výrobce dopravních letadel dluží České správě sociálního zabezpečení zhruba devadesát milionů korun a neplatil ani Všeobecné zdravotní pojišťovně. Okolo sedmi milionů dluží svým zaměstnancům. V podniku nyní pracuje přibližně 490 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kunovice

Kunovice

Česká správa sociálního zabezpečení podala návrh na prohlášení konkurzu už na podzim loňského roku. Vedení podniku se několikrát podařilo rozsudek odvrátit. Za tu dobu však dluhy podle mluvčí sociální správy Štěpánky Mikešové astronomicky narostly.

"K dnešnímu dni Letecké závody Kunovice dluží na pojistném na sociální zabezpečení včetně penále více než 90 milionů korun."

Podle předsedy tamních odborů Milana Blažka je konkurz vítaným řešením potíží. "Aby se ta firma rozhoupala a znovu se oživila."

Zaměstnanci ráno ještě vstoupili do stávkové pohotovosti, neboť vedení společnosti nesplnilo jejich požadavek na vyplacení dlužných mezd za leden. Zítra ale podle Blažka pohotovost zruší, "protože nebudeme správci konkurzní podstaty dělat problémy."

Představitelé firmy již dříve uvedli, že za finančními problémy kunovického podniku stojí celosvětová recese leteckého průmyslu. Po dnešním prohlášení konkurzu se s nimi nepodařilo spojit.

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Marika Táborská, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme