V Polsku se diskutuje o nedělním prodeji

Mají mít obchody otevřeno i v neděli ? Takovou otázku si kladou zastupitelé v několika polských městech. V jednom na ni už dokonce odpověděli. Prvotní odpověď zněla NE, ale členové zastupitelstva nakonec svůj verdikt trochu zmírnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupní vozíky

nákupní vozíky

V neděli by měly zůstat pokladny supermarketů i malých obchodů zavřené. V neděli by se nemělo v obchodech pracovat, aby měl každý možnost věnovat se vyjádření svého náboženského cítění a jít v neděli na mši. Touto ideou se řídil zastupitel jedné z pravicových stran v městském zastupitelstvu ve 200 tisícovém městě Radom ve středním Polsku.

Na svou stranu získal většinu svých kolegů. A podařilo se mu téměř zcela to, co si předsevzal. V Radomi sice nebudou obchody v neděli úplně zavřené, ale mohou mít otevřeno jen mezi 11. a 14. hodinou. Původně chtěli radomští zastupitelé úplně zakázat prodej v super a hypermarketech a povolit jej malým obchodům. Chtěli tak podpořit drobné obchodníky. Ve své touze činit dobro ale zapomněli, že existuje cosi, co se jmenuje zásada rovnosti před zákonem a když jim to někdo moudrý připomněl, rychle od svého záměru upustili.

Po 15.srpnu, kdy místní vyhláška vstoupila v platnost, nastala paradoxní situace. Některé malé obchody zůstaly zavřené, protože usoudily, že jen blázen otevírá v neděli na 3 hodiny a čeká na nejistý zisk. Ti odvážnější otevřeli pouze v povolenou dobu a zjistili, že na takovém nedělním prodeji prodělají. Zákazníků bylo málo. Stalo se ale něco, s čím asi zastupitelé ve své moudrosti nepočítali. Jeden z hypermarketů rozpoutal kampaň s názvem "tři hodiny šílenství" a podařilo se mu nevídané. Během oněch 3 nedělních hodin do něj přišlo nakoupit ještě více zákazníků, než bývá v neděli běžné.

O zákazu nedělního prodeje budou v nejbližších týdnech jednat na popud konzervativních stran i zastupitelstva v dalších městech. Například v Gdaňsku, Poznani, Bialystoku, nebo Varšavě. Tamní poslanci si snad ze zkušeností svých radomských kolegů vezmou ponaučení. Ledaže by byli nepoučitelní.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme