Do Česka se vrátí nafta za 1,2 miliardy. První vlak z Německa dorazí v pátek

Nafta uskladněná u německé zkrachovalé firmy Viktoriagruppe dorazí v pátek zpět do Česka - uvedla to Česká televize. Jednání o převozu nafty trvala skoro dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky ropy v Dambořicích na Slovácku (ilustrační foto)

Zásobníky ropy v Dambořicích na Slovácku (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Česko má v bavorském Kraillingu naftu za zhruba 1,2 miliardy korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat.

Česko by mělo do půl roku získat zpátky naftu od zkrachovalé Viktoriagruppe

Číst článek

Možnost uvolnění zásob se otevřela až letos v létě, kdy sklad definitivně přezval nový vlastník - společnost Krailling Oils Development. Po dlouhém jednání je nyní převoz strategických zásob nafty na dohled.

Jednatelka společnosti Kateřina Radostová ve středu potvrdila, že se vlak naftou v Kraillingu už plní. K termínu odjezdu vlaku se vyjádřit odmítla. „Jako Krailling Oils Development nemáme na dopravu žádný vliv," uvedla.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Ten v roce 2010 uzavřela Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Firma Viktoriagruppe, u které Česko ropu přechovávalo, se dostala do problémů kvůli odtékání majetku, nesrovnalostem ohledně placení daní a záloh na daně celním úřadům. Nakonec proto na podzim roku 2014 skončila v insolvenci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme