Při osobním bankrotu přijdou dlužníci o majetek, plánuje ministerstvo spravedlnosti

Dlužníci by při osobním bankrotu měli vždy přijít o svůj majetek. Počítá s tím novela insolvenčního zákona, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti a teď ji posuzují ostatní resorty. Ministerstvo představilo i změny v exekucích. Nově by se o dlužníka s více exekucemi měl starat jen jeden exekutor. Od ledna by se také měly snížit o třetinu poplatky za vymáhání dluhů. K tomu má výhrady Exekutorská komora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Foto: Noemi Fingerlandová | Zdroj: Český rozhlas

V budoucnu by mohlo být jedno, kolik je dlužník schopný během osobního bankrotu věřitelům vrátit. Současnou podmínku splacení alespoň 30 procent závazků chce ministerstvo spravedlnosti odstranit. Zároveň by ale lidé vždy ztratili majetek, říká šéf resortu Robert Pelikán z hnutí ANO.

„Dnes to funguje tak, že soud rozhodne, zda mu prodá majetek, nebo mu povolí splátkový kalendář, ale my se domníváme, že na tom není nic spravedlivého, protože ten člověk si to koupil za peníze věřitelů. Tomu dlužníkovi soud kromě běžného vybavení a přiměřeného obydlí majetek prodá,“ říká ministr.

Počet osobních bankrotů klesá. Letos jich soudy vyhlásily zhruba o pět set míň než loni

Číst článek

Pak bude následovat tří až sedmileté období, kdy bude muset dlužník dokázat, že se opravdu snaží splácet. Dohlížet na to bude insolvenční správce. Cílem změn je podle Pelikána zbavit co nejvíc lidí dluhů. V připomínkovém řízení je také novela exekučního řádu. O lidi, kteří mají více exekucí, by se nově měl starat pouze jeden exekutor. Počítá se rovněž se zastavením těch řízení, u kterých se nedaří ani po dvou letech vymoct náklady. Jde o případy, kdy dlužníci nemají žádný majetek.

Komora je proti

„Oba návrhy jsou dost prodlužnické. Otázka je, aby se to samozřejmě nepřeklopilo na druhou. Do značné míry v podstatě bude eliminována konkurence mezi exekutory, tak se může snížit vymahatelnost pohledávek. Z pohledu dlužníka je samozřejmě asi dobré i to, že to povede i ke kultivaci exekutorského povolání,“ říká Jan Vobořil, ředitel nevládní společnosti Iuridicum Remedium, která se zabývá ochranou lidských práv.

Resort také plánuje od ledna snížit paušální poplatek za vymáhání malých dluhů ze tří na dva tisíce korun. V tom vidí problém Exekutorská komora.

„Na jednu stranu vítáme, že prošla mírnější varianta, ale obáváme se, že to může vést k ukončení činnosti některých exekutorů,“ říká Petr Vorlíček, mluvčí Exekutorské komory. Ta naopak vítá to, že by věřitelé museli složit zálohu na náklady exekuce. Otázkou zůstává, jestli se změny ministrovi podaří prosadit do konce jeho mandátu.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme