Dalších 14,7 miliardy dolarů bude platit Volkswagen kvůli aféře s naftovými vozy

Americký federální soud schválil dohodu o urovnání Volkswagenu s americkými úřady a 475 tisíci majiteli naftových vozů. Dohoda se týká skandálu s podvody při emisních testech. Německý koncern bude muset zaplatit 14,7 miliardy dolarů (téměř 365 miliard korun). Automobilce ale hrozí další pokuty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Volkswagen má podle dohody, která byla uzavřena letos v červnu, zaplatit více než deset miliard dolarů na odkup vozů s naftovým motorem vybavených softwarem na nelegální manipulace s emisemi oxidů dusíku a na kompenzace pro majitele vozů.

Zbytek částky má koncern poskytnout na programy pro řešení nadměrných emisí a na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu.

Rok od vypuknutí Dieselgate: Skandál už Volkswagen stál přes 430 miliard korun

Číst článek

Celkově už stála tato aféra Volkswagen v USA 16,5 miliardy dolarů. Součástí této částky jsou i platby prodejcům, státu a právníkům majitelů. Pravděpodobně se ale nejedná o poslední peníze, které bude muset automobilka zaplatit. Hrozí jí miliardové pokuty od ministerstva spravedlnosti za porušování zákonů o čistém vzduchu. A čelí také žalobám nejméně v 16 státech USA.

Loni v září americká Agentura pro ochranu životního prostředí obvinila Volkswagen, že do aut s naftovým motorem instaloval software, který skrývá vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern později přiznal, že tento software nainstaloval do asi 11 milionů naftových aut po celém světě. Aféra se týká také 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme