V Rusku chtějí zablokovat profesní síť LinkedIn. Porušuje zákon, tvrdí tiskový úřad

Ruský úřad pro dohled nad médii chce zablokovat LinkedIn. Tato sociální síť se specializuje na profesní nebo obchodní kontakty a hledání zaměstnání. Lidé na ní sdílí své pracovní zkušenosti a vytváří online životopis. Často ji proto využívají i personalisté při hledání vhodných kandidátů na konkrétní pracovní místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LinkedIn

LinkedIn | Zdroj: Reuters

Ruský tiskový úřad Roskomnadzor se domnívá, že síť LinkedIn porušuje nový zákon.

Norma ukládá zahraničním provozovatelům povinnost uložit osobní data ruských uživatelů na ruských serverech a po určitou dobu je spravovat a uchovávat.

Představitel Roskomnadzoru Vadim Ampelovskij připomněl, že úřad už dvakrát požádal LinkedIn, aby databázi lokalizoval v Rusku, ale žádná odpověď nepřišla.

Služeb profesní sítě využívá více než 430 milionů lidí po celém světě, z toho v Rusku pět milionů. Českých uživatelů je přes 650 tisíc, ještě v roce 2012 to přitom bylo jen přes 200 tisíc. Nevyměňují si na něm osobní zážitky, jako to dělají třeba na Facebooku nebo Twitteru, jde čistě o profesní informace.

Na začátku LinkedIn sloužilo především lidem pracujícím v IT nebo manažerům. Postupně se ale rozrostlo i do dalších profesí a dnes na něm mají běžně profil i obchodníci, marketingoví odborníci nebo lidé z finančních oborů.

„Nedávno jsme se dívali na obory, které by tam člověk možná zdánlivě vůbec nečekal, třeba na řidiče nákladních vozů a podobně. Zjistili jsme, že už jich tam v dnešní době je třeba 1500,“ popsal před časem Milan Novák z Asociace poskytovatelů personálních služeb.

Microsoft za 26 miliard dolarů odkoupil profesní sociální síť LinkedIn

Číst článek

Společnost LinkedIn byla v roce 2002 založena v obývacím pokoji spoluzakladatele Reida Hoffmana. Oficiálně pak funguje od května 2003 a před pěti lety vstoupil jako jedna z prvních sociálních sítí na burzu.

LinkedIn v současné době mění majitele. Koupila ji firma Microsoft, která v polovině října oficiálně požádala Evropskou komisi o schválení návrhu na převzetí LinkedInu. Americký softwarový gigant zaplatí za profesní sociální síť 26,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu téměř 630 miliard korun.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme