Konec celních poplatků. Představitelé EU a Kanady podepsali smlouvu CETA

Kanadský premiér Justin Trudeau a představitelé Evropské unie v neděli v Bruselu podepsali obchodní a hospodářskou smlouvu CETA. Dohoda by měla od příštího roku začít odstraňovat naprostou většinu cel a poplatků, které dosud omezují obchod mezi unií a Kanadou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový kanadský premiér Justin Trudeau je na své první návštěvě Spojených států od zvolení do funkce.

Nový kanadský premiér Justin Trudeau je na své první návštěvě Spojených států od zvolení do funkce. | Zdroj: Reuters

Podpis rozsáhlého dokumentu, který se dojednával více než šest let, o několik dní oddálil odmítavý postoj některých belgických regionů. Bez jejich souhlasu nemohla se smlouvou souhlasit belgická vláda. Trudeau to na tiskové konferenci komentoval poznámkou, že třídenní zpoždění podpisu nebude mít významný vliv na ekonomické výhody, které smlouva přinese.

Unie odhaduje, že aplikace smlouvy by měla znamenat nárůst vzájemné obchodní výměny až o 12 miliard eur (přes 324 miliard Kč) ročně, podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa.

EU se dohodla na úpravě CETA. Na summit do Bruselu přijede i kanadský premiér Trudeau

Číst článek

Za EU v neděli dokument podepsali předseda Evropské rady Donald Tusk, šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a slovenský premiér Robert Fico, jehož země Evropské unii nyní předsedá. Podepsána dnes byla také dohoda o strategickém partnerství EU a Kanady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak expandovat do Kanady? Téma připravil Viktor Daněk.

Juncker novinářům řekl, že CETA je podle jeho názoru vůbec nejlepší smlouvou, jakou kdy komise dojednala a EU podepsala, a že nastavuje úroveň evropských ambicí pro další podobné smlouvy. Lidé v Kanadě a v unii podle něj otevírají novou kapitolu. "Pro více než půl miliardy lidí na obou stranách Atlantiku se otevírají nové možnosti," řekl. "Konec dobrý, všechno dobré," komentoval Juncker odklad konání summitu.

Vysoké standardy

Kanadský premiér zdůraznil, že dohoda bude udržovat vysokou úroveň standardů v oblastech jako je ochrana práce, potravin, zdraví i životního prostředí.

"Dohoda o 20 procent zvýší obchod mezi partnery a do naší ekonomiky přinese miliardy dolarů," podotkl. Důležité podle něj je, aby bohatství, které dohoda přinese, bylo spravedlivě rozdělováno. "Musíme udržet společné standardy a respektovat veřejné dobro... progresivní obchodní dohody přesně toto dokážou," prohlásil Trudeau.

Konec patu kolem CETA. Belgické regiony se dohodly ohledně smlouvy mezi EU a Kanadou

Číst článek

Sobotní podpis umožňuje předběžnou platnost dohody už od příštího roku, souhlasit ještě musejí některé parlamenty. Tusk novinářům řekl, že je ohledně definitivního potvrzení smlouvy po problémech v Belgii "opatrný, ale optimistický". "Po rozhovorech s 28 evropskými lídry nemám pochyb, že CETA je ta nejméně kontroverzní smlouva, kterou si umíme představit," podotkl.

Podle kanadského premiéra budou ale hlavním argumentem ekonomické přínosy, které se od příštího roku ukážou hned po prozatímním začátku platnosti. "Bude to znamenat spuštění 98 procent toho, co v CETA je. Malé firmy a spotřebitelé pocítí přínos okamžitě," upozornil Trudeau.

Kanada a EU jako obchodní partneři

V roce 2015 byla Kanada pro EU z hlediska importu dvanáctý nejdůležitější obchodní partner, pro export pak třináctý, uvádí Eurostat. Objem vzájemné obchodní výměny v tom roce představoval 63,5 miliardy eur (1,72 bilionu Kč).

Evropské investice v Kanadě v roce 2014 odpovídaly částce 274,7 miliardy eur (7,42 bilionu Kč). Přímé investice Kanady do EU ve stejném roce dosahovaly zhruba 166 miliard eur (4,49 bilionu Kč).

Evropská komise dohodu vnímá jako takzvanou "smíšenou", kdy ji podepisují i všechny země EU. Belgická vláda potřebovala k podpisu souhlas všech parlamentů v zemi. Především regionální sněm ve Valonsku ale déle než týden odmítal vládě mandát poskytnout.

Složitá jednání nakonec cestu k dnešnímu podpisu odblokovala, aniž se změnil text samotné smlouvy. Obavy Valonů a dalších má rozptýlit několik stránek právně závazných prohlášení, která smlouvu doprovázejí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme