Dohodli jsme se s evropskými úředníky, zpoplatníme dálnice i pro osobáky, píší v Německu

Řidiči osobních aut by se měli připravit na to, že už brzy budou muset za jízdu přes Německo nejspíš zaplatit. Spolková republika dlouhodobě usilovala o zavedení mýtného na dálnicích. Podle německých médií, například časopisu Spiegel, teď konečně našla kompromis s Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další úseky českých dálnic budou nově bez poplatku (ilustrační foto)

Další úseky českých dálnic budou nově bez poplatku (ilustrační foto) | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise je připravena stáhnout žalobu na Německo, protože z obou stran došlo k ústupkům. Německo se podle informací médií zavázalo zlevnit desetidenní dálniční známky, které byly z pohledu Evropské komise příliš drahé. Jejich cena klesne z 5 na 2,5 eura.

Německo podle všeho také už netrvá na tom, že německým řidičům opadne povinnost mýtné platit. Podle dosavadního návrhu jim bylo mýtné účetně zahrnuto už do daně z automobilu. To se Evropské komisi nelíbilo a považovala to za diskriminaci zahraničních řidičů.

Od roku 2016 se za dálnice v Německu platit bude. Ročně až 3550 korun

Číst článek

Země teď bude muset upravit už dříve přijatý zákon. Jednání nadále probíhají a žádný konkrétní dokument na stole ještě není. Kompromis by podle mluvčí evropského úřadu měl být domluven do konce listopadu. Pokud by všechno šlo podle představ německého ministerstva dopravy, zákon rozhodně nezačne platit do podzimu příštího roku, tedy do německých voleb.

Německé dálnice | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme