Tři roky intervencí udělaly z koruny nejnudnější měnu na světě, píše Financial Times

Jsou to přesně tři roky od chvíle, kdy ČNB odstartovala umělé oslabování koruny, a konec intervence se pomalu blíží. Česká národní banka uvedla, že počítá s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Podle studie analytické společnosti Cyrrus ale ukončení intervenčního režimu může znamenat ztráty pro investory. Naopak spotřebitelům ukončení devizových intervencí zlevní dovolené a nákupy v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolik by strany měly vynakládat na volební kampaň?

Kolik by strany měly vynakládat na volební kampaň? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Studie společnosti Cyrrus vychází z těch nejpravděpodobnějších scénářů. Podle nich kurz koruny po ukončení devizových intervencí posílí, a to možná až k 26 korunám za euro. Investoři, kteří své peníze investují do zahraničních aktiv, by podle analýzy společnosti mohli přijít až o 4 procenta.

Podle jednoho z autorů studie, Tomáše Menčíka ze společnosti Cyrrus, mají investoři dokonce dvě možnosti, jak se na konec intervencí připravit.

„Buďto eurová aktiva odprodat a investovat do českých korun. Případně je možné využít nějaké formy zajištění. Vtip je v tom, že nevíme, zda to tak nakonec opravdu dopadne. My si to můžeme myslet, ale jistota to není. Proto ale rozhodně doporučení pro českého investora nezní, aby prodal všechna eura, dolary a dal všechno do korun,“ uvádí Menčík.

Podle analytiků se situace může ještě několikrát změnit. Česká národní banka totiž zřejmě nepřestane intervenovat dřív než v polovině příštího roku a záležet bude i na politice Evropské centrální banky.

Umělé oslabování koruny spotřebitelé nepocítí, pokud nebudou vyjíždět do ciziny a do zemí, kde se platí eurem. Pokud by se ale vyplnil scénář studie analytické společnosti Cyrrus a koruna by posílila k 26 korunám vůči euru, Čechům by za hranicemi zlevnily nákupy.

Navíc i zahraniční dovolené by po ukončení devizových intervencí měly opět zlevnit - a to zhruba o 4 procenta. Centrální banka zahájila devizové intervence 7. listopadu 2013 s cílem oslabit korunu.

O konec intervence v Česku se zajímal také deník Financial Times. O umělém oslabování koruny píše v reakci na prohlášení bankovní rady ČNB. V článku označuje korunu za „nejnudnější měnu na světě“. Autor článku zároveň podotýká, že ani konec intervenčního režimu na atraktivitě koruny moc nezmění.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme