Dáme vám až 220 tisíc na 'zelené' auto, motivuje ministerstvo obce a kraje

Ministerstvo životního prostředí připravilo dotace pro obce a kraje na nákup vozů s ekologicky šetrným pohonem. Chce tak přispět ke zlepšení ovzduší a snížení hluku ve městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stojan na tankování CNG

Stojan na tankování CNG | Foto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Autor Mariordo

Kraje a obce si mohou od čtvrtka do konce března požádat o část z připravených 100 milionů korun na nákup elektromobilů, plug-in hybridních vozů nebo aut na stlačený plyn CNG. Pokud by byl zájem o dotace příliš velký, je ministerstvo připraveno navýšit dotace až na 150 milionů.

„Jsme zvýšili výši dotace až na 220 tisíc u toho čistého elektromobilu a to by měla být ta hranice, kde už je nabídka vozu taková, že se vlastně s tou dotací vyrovnají takřka ty pořizovací náklady. Tam je hlavní rozdíl v té investici, kdežto u provozních nákladů jsou nižší. My věříme a máme už konkrétní poptávky, že obce a kraje by měly mít za těchto okolností zájem,“ řekl pro Český rozhlas ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Dotace na auta s alternativním pohonem už na podzim, zatím ale jen pro kraje a státní správu

Číst článek

„U elektromobilů bude podpora pro osobní auta do 3,5 tuny činit 220 000 Kč, u plug-in hybridů 200 000 Kč a u vozů na CNG 50 000 Kč. Vyhrazených 100 milionů plánujeme rozdělit v poměru 80:20, kde větší část prostředků by měla směřovat na elektromobily a plug-in hybridy a druhá část na auta s pohonem na CNG,“ vysvětlil Brabec na stránkách ministerstva, jakým způsobem chce ministerstvo dotace rozdělit.

Je složité účtovat cesty aut s ekologicky šetrnými palivy, tvrdí Jiránek

Elektromobilů jezdí v současné chvíli v Česku přibližně tisícovka, podle plánu ministerstva životního prostředí by jich v roce 2020 mohlo být až 6 tisíc.

Podle výkonného ředitele Svazu měst a obcí Dana Jiránka (ODS) budou dotace nedostatečné, protože nové elektromobily stojí nejméně 600 tisíc korun. Navíc v České republice není dostatečný počet dobíjecích stanic pro elektromobily a pump se CNG. „A to je začarovaný kruh. Více dobíjecích a tankovacích stanic nebude, dokud nebude jezdit více aut s alternativními pohony. A těch nebude jezdit víc, pokud nebude víc tankovacích a dobíjecích míst,“ řekl Jiránek.

Navíc podle něj bude jejich pořízení složité i z administrativních důvodů. Pro garážmistry je složitější účtovat jízdy těchto aut. A to je problém i kvůli novému zákonu o zadávání veřejných zakázek. Ty musí totiž kromě pořizovací částky obsahovat také náklady na provoz těchto aut po celou dobu jejich životnosti. Přesto podle Jiránka obce i kraje mají zájem o ekologicky šetrná auta. Dotace ale nejsou určené pro nákup vozidel hromadné dopravy.

Eva Rajlichová, Denisa Šindlerová, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme