ČNB podala žalobu na Volkswagen. Chce po ní odškodnění kvůli Dieselgate

Trestních oznámení na německý Volkswagen přibývá. Kvůli podvodům s kontrolami emisí ji nyní zažalovala také Česká národní banka, která má v automobilce uloženou část svých devizových rezerv. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Právě akcie Volkswagenu po vypuknutí aféry s měřením emisí výrazně klesly. Jen loni v září přišli akcionáři firmy o pětinu hodnoty svojí investice. Podle zjištění Hospodářských novin proto teď centrální banka, stejně jako stovky dalších společností, po automobilce požaduje odškodné.

Mluvčí banky Marek Zeman ale Českému rozhlasu podání žaloby nepotvrdil. „My nikdy nekomentujeme soudní spory. Z toho důvodu, že jsme vázáni mlčenlivostí, tak nemůžeme ani komentovat zprávu jednotlivých položek devizových rezerv, ani konkrétní tituly akciového portfolia,“ popsal.

Rok od vypuknutí Dieselgate: Skandál už Volkswagen stál přes 430 miliard korun

Číst článek

Akcie Volkswagenu mají ve svých portfoliích také některé české pojišťovny nebo investiční firmy. Ne všichni se ale k žalobě připojili, a to hlavně kvůli vysokým nákladům na soudní řízení.

Vstup centrální banky do podobných sporů přitom není vzácný. Centrální banka například před 8 lety zažalovala finanční společnost Woman and Man Exclusive. Ta totiž porušovala zákon o kolektivním investování. Lidem slibovala výhodné půjčky nebo investice s vysokým ročním zúročením. Jenže to se nestalo. Celkem tak připravila klienty o 166 milionů korun. Letos zase Česká národní banka podala trestní oznámení na ERB banku kvůli jejímu hospodaření s penězi.

Největší skandál v novodobé historii automobilového průmyslu přezdívaný Dieselgate vypukl loni v září. Německý koncern Volkswagen tehdy přiznal, že do 11 milionů dieselových aut na celém světě namontoval software umožňující falšovat emise. Skandál už stál německou automobilku v přepočtu přes 430 miliard korun.

Podle bývalého šéfa České národní banky Pavla Kysilky je ale žaloba ohledně Volkswagenu ojedinělá. „V oblasti investování devizových rezerv musím říct, že si nevzpomínám, že by některá z centrálních bank České národní banky vstoupila do nějakého právního sporu s emitentem,“ popsal Kysilka.

„Centrální banky samozřejmě každoročně vstupují do různých vztahů, které ne vždycky probíhají hladce, a pochopitelně patří k její praxi – a platí to i pro Českou národní banku – že v takovýchto případech podávají žaloby. Ta četnost narůstá, může jít o stovky až tisíce případů.“

Podle něj ale centrální banka neměla pravděpodobně jinou možnost, než se k žalobě na automobilku přidat. Hrozila by jí totiž výtka kvůli nedodržení řádného hospodaření.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme