Úkoly pro ministra Jurečku? Vinařský zákon, vyplacení podpor zemědělcům i zelená nafta

Premiér a šéf ČSSD v úterý pokračoval s bilančními schůzkami. Odpoledne se sešel s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou z KDU-ČSL. Hlavními úkoly resortu jsou podle předsedy vlády prosadit vinařský zákon, vyplatit co nejrychlejší podpory zemědělcům a dotáhnout projekt zelené nafty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka ministr zemědělství

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce novelu vinařského zákona proti nepoctivým prodejcům vína prosadit co nejdříve. Poslanci ale návrh podle něj moc zpřísnili, bude se proto snažit, aby ho Senát zmírnil. Své připomínky také ještě předloží koaliční radě.

„Pokud bude příjemce dovážet sudové víno do České republiky například v cisterně, tak bude muset v okamžiku, kdy ta cisterna přejede hranice, mít do posledního litru rozepsán celý objem vína, ve kterých vinotékách na území České republiky a kolik vína bude prodávat. Myslíme si, že to je v praxi velice obtížně naplnitelné,“ podotkl Jurečka.

Dalším úkolem resortu je podle premiéra Bohuslava Sobotky co nejrychleji vyplatit schválené podpory zemědělcům, ať už třeba náhrady za sucho nebo za loňské jarní mrazy. Podle předsedy vlády celkem měli dostat miliardy korun.

„V průběhu roku zemědělci velmi netrpělivě očekávali vyplacení těchto finančních prostředků, které ministerstvo a vláda garantovaly na základě svých rozhodnutí. Jak jsme o tom mluvili s panem ministrem Jurečkou, tak do konce ledna by všechny hlavní podpory měly být vyplaceny,“ sdělil po jednání Sobotka.

Jurečka by se měl podle premiér zaměřit také na zelenou naftu. Vratku části spotřební daně z nafty by nově měli dostávat i zemědělci v živočišné výrobě. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Novelu v polovině října podpořili poslanci, odkud zamířila k senátorům.

Premiér také řekl, že ministerstvo pod Jurečkovým vedením postupuje koncepčně a pružně reaguje na problémy zemědělců. Šéfa resortu také pochválil za to, že se věnuje kvalitě a označování potravin i dopadům změn klimatu a sucha.

Sobotka mluvil v úterý dopoledne s ministryní školství Kateřinou Valachovou z ČSSD. Tento týden se má setkat ještě ve čtvrtek s ministrem kultury Danielem Hermanem z KDU-ČSL a v pátek s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou za ANO.

Na závěr by chtěl Sobotka jednat s vicepremiéry a předsedy koaličních stran Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Oba opakovaně odmítli jeho výzvu, aby zvážili změny u ministrů svých stran.

Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme