Brusel umožní Česku vyplatit na obnovitelné zdroje více než 40 miliard korun

Evropská komise vydá povolení týkající se podpory většině obnovitelných zdrojů energie (OZE) v Česku 28. listopadu. Provozovatelé OZE by na základě toho měli během příštího roku získat přes 40 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu. Schválením EK podmiňoval výplatu peněz Energetický regulační úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluneční elektrárna

Sluneční elektrárna | Foto: CC0 Public domain

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD už nebude vyplacení dotací nic bránit.

„Jakmile ta notifikace bude potvrzena, tak si myslím, že už tam nebude žádný problém z hlediska jejich výplaty. Notifikujeme obnovitelné zdroje, které byly poskytnuty ještě za pravicových vlád, a řešíme nepořádek, který tady byl, protože minulé vlády se vůbec nenamáhaly, aby ty dotace na obnovitelné zdroje byly u Evropské komise notifikovány,“ řekl Sobotka.

Kvůli chybějícímu schválení EK, takzvané notifikaci, odmítal Energetický regulační úřad (ERÚ) podporu řadu měsíců vypsat již loni. Podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku.

Výplatu umožnil během nepřítomnosti předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala z funkce. Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme