Stávka místo vánočních dárků. Pětina zaměstnanců České pošty podpoří protest za vyšší mzdu

Tři menší odborové svazy České pošty vyhlásily na pondělí 19. prosince dvouhodinovou výstražnou stávku. Protestu se zúčastní kolem 6000 lidí, tedy pětina zaměstnanců podniku. Požadují zvýšení mezd o 2500 Kč měsíčně. Vedení doručovací firmy ale tvrdí, že tolik peněz by ji ekonomicky zruinovalo. Stávku považuje Česká pošta za nezákonnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Stávku vyhlásily tři z celkem osmi odborových organizací na poště. Protestovat bude Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty. Největší odborové organizace se ke stávce nepřipojí.

V pondělí tak zhruba šest tisíc lidí přestane od 17 do 19 hodin pracovat. „Snažili jsme se s vedením vyjednávat, ale nikam to nevedlo. Zaměstnavatel na naše požadavky nereaguje,“ říká předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty a předseda stávkového výboru Evžen Dvorský.

Pokud se mzdy nezvýší, mohla by navíc stávka podle místopředsedy SOS-21 Romana Burdy pokračovat. „Bylo domluveno, že stávka by měla pokračovat, ale ve větším rozsahu. Uvidí se to také podle počtu stávkující. Důvodem je podhodnocení zaměstnanců na České poště k ostatním profesím v České republice,“ doplňuje Burda.

Přistoupit by mohly odbory k takzvané rotující stávce, kdy by se 22. prosince v přerušení práce střídala různá pracoviště.

Stávka je nezákonná, tvrdí Česká pošta

Odbory už minulý týden oznámily, že chtějí přerušit práci v důležitých uzlech, aby ochromily práci celé pošty. Jakých poboček se ale protest dotkne, vedení pošty prý zatím neví.

Česká pošta od ledna zdraží zásilky do zahraničí. Dopisy o pět korun, balíky o 20

Číst článek

„Česká pošta považuje stávku za nezákonnou. Požadavky menšinových odborů jsou zcela mimo ekonomickou realitu. Tyto odbory navíc nesplnily své povinnosti zejména tím, že nepředložily seznamy stávkujících a pracovišť, na kterých bude stávka probíhat,“ upřesnil mluvčí podniku Matyáš Vitík.

„Pokud stávka bude, tak Česká pošta udělá maximum pro to, aby se to našich zákazníků nedotklo a aby své balíky před Vánoci dostali včas,“ dodal mluvčí České pošty.

Vyšší mzdy zaměstnanců České pošty

Česká pošta dlouhodobě trvá na tom, že si plošné zvýšení platů o 2500 korun nemůže dovolit. Před třemi týdny se tak s většinou odborových organizací dohodla, že navýší od dubna tarifní mzdy pracovníků v provozu průměrně o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 korun.

Podle předsedy menšinových odborů SOS-21 Petra Pohla je průměrná mzda v podniku 21 400 korun, téměř 6000 korun pod celostátním průměrem.

Český rozhlas, Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme