Sobotka vyjednavačem. Chce se sejít s vedením České pošty a řešit mzdy zaměstnanců

Mluvčí vlády Martin Ayerer dnes na svém Twitteru uvedl, že se premiér Bohuslav Sobotka chce sejít s vedením České pošty a probrat problematiku odměňování zaměstnanců. Česká pošta se ke schůzce vyjádří v úterý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Sobotka se tak pouští do dalšího boje za zaměstnance. V pátek 2. prosince se premiér setkal s vedením Aholdu, kde projednával důstojné pracovní podmínky a adekvátní mzdu zaměstnanců.

Výstražnou dvouhodinovou stávku zaměstnanců České pošty na 19. prosince dnes ohlásily tři menší odborové svazy poté, co se odboráři obrátili s žádostí na premiéra, zda by jim pomohl nízké mzdy řešit. Stávky se chce zúčastnit asi 6 000 zaměstnanců, tedy asi pětina z celkových 30 tisíc zaměstnanců, ČTK to řekl Evžen Dvorský, předseda stávkového výboru.

Stávka místo vánočních dárků. Pětina zaměstnanců České pošty podpoří protest za vyšší mzdu

Číst článek

Před třemi týdny se pošta dohodla s většinou odborových organizací na zvýšení tarifních platů pracovníků v provozu o 2,6 procentních bodů, v průměru tedy asi o 550 korun. Vedení České pošty se ale brání, že je to maximum, které může za stávající ekonomické situace přidat. Odbory požadují po vedení státního podniku zvýšení mezd pro všechny zaměstnance o 2 500 korun měsíčně.

Zaměstnanci České pošty v průměru dostávají plat 21 400 Kč, tedy téměř o 6 000 korun méně než je celostátní průměr. Česká pošta má po celé republice 3 200 poboček.

Pro Českou poštu je prosinec provozně nejexponovanější částí roku. Počet balíků vzroste až na dvojnásobek. Další protest zaměstnanců by se měl konat ve čtvrtek 22. prosince.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme