Soud v USA schválil dohodu VW o zbylých 80 tisících vozech. Majitelé dostanou 'významnou náhradu'

Americký federální soudce v úterý schválil dohodu mezi německou automobilkou Volkswagen, americkou vládou a majiteli vozů o řešení zbylých 80 tisíc automobilů s motory upravenými softwarem umožňujícím manipulovat s emisními testy. V rámci urovnání dostanou majitelé vozů "významnou náhradu" a Volkswagen bude muset tyto vozy odkoupit, nebo opravit, řekl soudce sanfranciského soudu Charles Breyer. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí odhadla, že Volkswagen v rámci této dohody celkem zaplatí asi miliardu dolarů (26 miliard Kč).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Dohoda se týká vozů VW, Audi a Porsche s třílitrovými naftovými motory. Ministerstvo spravedlnosti USA uvedlo, že Volkswagen předá v rámci urovnání 225 milionů dolarů (5,8 miliardy Kč) do federálního fondu životního prostředí, aby kompenzoval nadměrné emise těchto vozů.

Soudce Breyer nesdělil, jak vysoké náhrady dostanou majitelé třílitrových vozů. Odkázal na nutnost vyřešit zbývající nerozhodnuté problémy a stanovil další slyšení na čtvrtek.

Reuters: Volkswagen zaplatí v USA za podvody s emisemi 200 milionů dolarů

Číst článek

Soudce Breyer již v listopadu schválil dohodu o 475.000 vozech s dvoulitrovými naftovými motory v hodnotě 14,7 miliardy dolarů. Z toho přes deset miliard Volkswagen vynaloží na odkup vozů a náhrady majitelům, zbytek tvoří pokuty a odvody peněz do různých vládních fondů.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovými motory instaloval software, který při testování emisí umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se skandál týká zhruba 11 milionů naftových automobilů.

Soud v úterý rovněž oznámil, že rámcovou dohodu o urovnání civilní žaloby uzavřel i německý dodavatel automobilových součástek Robert Bosch. Američtí právníci majitelů vozů firmu obvinili, že se vědomě a aktivně podílela na obcházení emisních norem v automobilech skupiny Volkswagen. Podle agentury Reuters by firma měla v rámci dohody zaplatit přes 300 milionů dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme