Radost nad poměry. Až 17 procent Čechů si půjčí na vánoční dárky

Nákup dárků na Vánoce v těchto dnech zaměstnává řadu lidí, mnozí ale utrácí nad své poměry. Podle průzkumu Exekutorské komory si letos na výdaje spojené s vánoci půjčí asi 17 procent Čechů. Víc než 300 tisíc z nich přitom čelí exekuci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárky (ilustrační foto)

Vánoční dárky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nedávný průzkum exektuorské komor y uvádí, že se mírně snížl počet lidí, kteří si chtějí půjčit na dárky. Častěji se zadlužují lidé dočasně bez přijmů nebo s platem do 15 tisíc korun. Výjimkou nejsou ani lidé v exekuci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radost nad poměry. Až 17 procent Čechů si půjčí na vánoční dárky. Tématem se zabývala Eva Rajlichová

„To znamená že nedostanou, nedosáhnou na běžnou půjčku v bance, takže budou muset jít jinam, kde jim tu půjčku dají ale nevýhodnou, a opět se dostanou do problémů,“ Upozorňuje Petr Vorlíček, mluvčí Exekutorské komory.

Klidné období teď mají před Vánoci v pražské občanské poradně Remedium. Nápor očekávají zaměstnanci tak za dva měsíce, kdy se přijdou většinou lidé poradit, s tím, že nestíhají splácet třeba spotřebitelský úvěr, říká jedna z konzultantek Kristýna Schreilová.

Na Vánoce si půjčí až 17 procent Čechů, čtvrtina z nich už čelila exekuci

Číst článek

„Jsou to většinou lidé ve středním věku, nebo naopak velmi mladí lidé, kteří začali pracovat, osamostatnili se, dovybavují si byt a chtějí si na vánoce udělat radost, a koupit si nějaký lepší televizor, ta televize je takový evergreen,“ komentuje Schreilová.

„Paradoxně je teď počet klientů, kteří řeší dluhy, je menší než v jiných měsících. Číslo začíná narůstat asi od února,“ dodala.

Čím rychleji, tím lépe

Dluhový poradci i exekutoři se shodují na tom, že lidé by si na zbytné věci třeba dárky a dovolené jednoduše půjčovat neměli. V případě problémů pak musí situaci hned řešit.

„Ženu klienty, aby nečekali ani den, mrzí mě, že je můžeme objednat na konzultaci třeba až za měsíc, protože máme opravdu plno. Škoda každí koruny, o kterou se dluh navýší,“ radí Kateřina Jirová z pražského Rubikon centra.

Podle průzkumu Exekutorské komory ČR se do exekucí nejčastěji dostávají lidé se základním vzděláním nebo vyučení - v této skupině je to každý pátý.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme