'Když budu stávkovat, nedostanu prémie.' Česká pošta vydírá své zaměstnance, tvrdí odbory

Na České poště stávkuje 84 lidí z celkem 30 tisíc zaměstnanců státního podniku. Sdělila to mluvčí pošty Eva Krejčí s odkazem na dodané seznamy od odborářů. Odbory zatím počty stávkujících neuvedly, budou však podle nich během dne stoupat. Do stávky se podle odborářů zapojili pracovnice za přepážkami, doručovatelé i řidiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Obdrželi jsme opravdu několik stovek stížností ze strany zaměstnanců, kteří nám jednoznačně popisovali situaci, co se bude dít v případě, že se zúčastní stávky,“ říká odborář České pošty Filip Jankovský.

„Budeme se snažit, abychom tyto dokumenty dali do kupy a co nejdříve se dostavili se všemi relevantními informacemi, včetně seznamu lidí, kteří jsou schopni nám to dosvědčit. Pak to předáme úřadům, aby se tím začaly zabývat,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnancům, kteří se zúčastní stávky, hrozí třeba možnost udělení výtky, nebo přerušení pracovního poměru. Uvádí to prezentace, kterou má Český rozhlas k dispozici

Jeho slova o zastrašování Českému rozhlasu potvrdili i další zaměstnanci, nechtěli ale uvést své jméno.

„Bylo mi oznámeno, že když budu stávkovat, tak mám počítat s tím, že nedostanu letos, ani příští rok prémie.“

Prezentaci, kterou mělo vedení České pošty údajně rozesílat svým vedoucím pracovníkům má Český rozhlas k dispozici. Píše se v ní například, že zaměstnancům, kteří se zúčastní stávky, hrozí třeba možnost udělení výtky, nebo přerušení pracovního poměru.

Na dokument jsme se zeptali odborníka na pracovní právo Martina Štefka.

„O tom, zda stávka je nezákonná nerozhoduje zaměstnavatel ale soud. Jestli je to za hranou? Podle mě ano, protože jsou tady neúplné informace a může to v průměrném zaměstnanci vzbuzovat dojem, že stávka už je nezákonná a to zřejmě ještě dřív, než ji vyhlásili,“ vysvětluje.

Předvánoční stávka. Část odborářů České pošty bude protestovat celý čtvrtek

Číst článek

To, že by pošta své zaměstnance vydírala, odmítá její mluvčí Matyáš Vitík.

„Vedení České pošty určitě své zaměstnance nevydíralo, nezastrašovalo je. V současné době vyhodnocujeme škody, můžu říct, že se to týká řádů jednotek milionů korun denně, co se týče výnosů.“

Část zaměstnanců České pošty stávkuje kvůli nízkým platům, které jsou na poště asi šest tisíc pod celorepublikovým průměrem. Chtějí plošné zvýšení o 2500 korun. Pošta tvrdí, že si takové navýšení nemůže dovolit.

Situaci nevyřešilo ani setkání premiéra s odboráři a s ministerstvem vnitra. Bohuslav Sobotka z ČSSD chce po vedení pošty strategický plán a mluví o možné navýšení platů během příštího roku pro některé zaměstnance o zhruba 1400 korun. S tím ale nejsou menšinové odbory spokojené.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme