Nekupujte dovolené a elektroniku, intervence skončí dřív a koruna bude silnější, tvrdí odborníci

Česká národní banka (ČNB) by mohla ukončit intervence dřív, než předpokládala. Nahrává tomu vývoj v České republice i v eurozóně, kde roste inflace rychleji, než se čekalo. Proto by i běžné domácnosti měly myslet na to, že koruna vůči euru posílí dřív než na konci letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pláž na jihu Thajska

Pláž na jihu Thajska | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Venson Kuchipudi

Inflace v eurozóně se podle aktuálních informací v prosinci meziročně zvýšila téměř dvojnásobně. Překonala tak hranici jednoho procenta. Je tedy nejvyšší za více než tři roky. Přitom v Německu, které je největším obchodním partnerem českých podniků, vzrostly spotřebitelské ceny ještě více, o 1,75 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Inflace roste rychleji než se čekalo. Více si poslechněte v reportáži Jitky Hanžlové.

Také v České republice začala inflace růst. A dostává se do pásma, které si jako svůj cíl stanovila centrální banka. Ta právě nízkou inflací zdůvodňuje svůj intervenční režim, při kterém drží kurz měny vůči euru kolem 27 korun. Proto se dá předpokládat, že by ČNB přestala intervenovat dříve, než ještě před časem avizovala.

Pro běžnou domácnost to znamená, že se například nevyplatí nechávat si úspory v cizích měnách, tvrdí ředitelka Next Finance Markéta Šichařová. „Podle těch nejodvážnějších odhadů by česká koruna momentálně mohla být podhodnocená až o deset procent vůči euru. To samozřejmě neznamená, že o těchto deset procent koruna posílí. Ona může posílit i méně i více, takže určitě je načase, dokud je ještě čas před skončením intervencí, své úspory převést na českou korunu,“ vysvětluje.

Levnější dovolené i vánoční dárky

Zároveň se podle Šichtařové dají čekat změny cen dováženého zboží. „Protože koruna bude v tu chvíli silnější, tak také pro nás bude levnější nakupovat zboží ze zahraničí. Proto by bylo poměrně trapné, koupit si nějakou velkou elektronickou věc dva dny před koncem intervencí a potom zjistit, že po týdnu je ta věc o deset, patnáct procent levnější.“

Analytik společnosti Patria Finance Jan Bureš ale nedoporučuje, aby se běžní lidé pouštěli v souvislosti s koncem intervence do spekulací na devizovém trhu. „Pro běžného člověka, který zvažuje investice v delším horizontu a nechce spekulovat, se vyplatí rozložit své portfolio do tradičních aktiv. Hra na devizovém trhu je spíše bych řekl hrou v tuto chvíli a sázky na posilování nebo oslabování kurzu by u klasické domácnosti měly tvořit jen malou část klasického portfolia,“ říká.

Inflace poroste dál, předpovídá Rusnok. Intervence ČNB skončí zřejmě v půli roku

Číst článek

Ředitel Saxo Bank Pavel Drahotský si myslí, že by lidé měli sledovat vývoj kurzu koruny i kvůli nákupu dovolených. „Možná, pokud bude ČNB rychlá, by se vyplatilo na nákup dovolených využívat last minute a myslím si, že vánoční dárky už by mohly být za trochu lepších podmínek nebo o trochu levnější, zejména ty, které jsou dovážené, díky tomu, že česká koruna posílí,“ vysvětluje.

Centrální banka naznačovala, že intervenční režim ukončí ve druhé polovině letošního roku. Podle odhadu analytiků by to ale mohlo být už koncem prvního pololetí. Záleží ale na postoji bankovní rady centrální banky. Ta letos zasedá poprvé ve čtvrtek. Zásadní rozhodnutí se ale na tomto jednání ještě nečeká.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme