Prodeje osobních aut lámou rekordy. Češi si jich loni koupili skoro 260 tisíc

V Česku se loni prodal rekordní počet nových automobilů. Z výrobních linek jich vyjelo rovnou k zákazníkům skoro 260 tisíc, tedy o dvanáct a půl procenta více než předchozí rok. Vůbec nejvíc vozů dodala společnost Škoda Auto - následovaná podnikem Volkswagen a Hyundai.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaznické centrum

Zákaznické centrum | Foto: Martin Čuřík

Podle analytika Vojtěcha Opleštila ze společnosti PricewaterhouseCoopers je za rekordním prodejem rostoucí HDP i mzdy a nízká nezaměstnanost. Upozorňuje ale na to, že zdaleka ne všechna auta si koupili individuální kupci.

„Je třeba říci, že v České republice se loni se z těch 260 tisíc aut prodaly tři čtvrtiny firmám. I když se část firemních vozů prodává domácnostem, například na leasing, pořád jsou to firmy, které jsou důležitější pro celkové prodeje. A těm se daří velmi dobře,“ vysvětluje Opleštil.

Volvo přišlo ve Švédsku po více než 50 letech o prvenství. Nejvíce se prodával VW Golf

Číst článek

Pokud jde o individuální zákazníky, rozhodující podle něj není jenom cena nového vozu. „Zákazník zároveň sleduje tradici, dává předost českému výrobci a spíše praktičtějším vozům,“ vysvětluje Opleštil, který připomíná, že druhá nejprodávanější kategorie v loňském roku byla skupina terénních vozů a SUV. „Dá se předpokládat, že v tomto roce bude táto skupina úplně nejprodávanější. Je v tom část statusu, ale i praktičnost, kdy má to auto někdy větší kufr a je z něj lépe vidět,“ vysvětluje Opleštil.

Prodej vozů podle něj bude růst i dál a předpokládá, že v roce 2017 se prodá o 7 až 12 % víc osobních automobilů než loni.

Dopad by na to nemělo mít ani případné ukončení intervencí centrální banky proti silné koruně. To by podle analytika mělo dvojí efekt. „Pomalejší dopad bude, že zahraniční vozy o trochu zlevní, ale to zlevnění nebude moc velké. Importéři se budou snažit současné ceny držet co nejdéle. Druhý silnější dopad může být, že to zdraží naše exporty a tím pádem se bude dařit trochu méně českým firmám,“ vysvětluje analytik. Letos by se podle něj změny ale ještě projevit neměly.

Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme