Lidé zaplatí více za potraviny, pohonné hmoty, ale i za obědy v restauracích

O dvě procenta meziročně vzrostly ceny v Česku. V restauracích a stravovacích zařízeních pak meziročně o 3 %. Vychází to z dat Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělané peníze.

Padělané peníze. | Foto: Tomáš Adamec

„Řada restaurací využila toho zavedené elektronické evidence tržeb k tomu, aby zdražila, takže je to jeden z vlivů. Ale svým dílem přispívá i vyšší poptávka spotřebitelů, která je umožněná tím, že rostou mzdy a klesá nezaměstnanost,“ řekl Českému rozhlasu analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Podle analytiků by tak letošní inflace neměla bránit v ukončení režimu devizových intervencí České národní banky. Po čtyřech letech se totiž inflace vrátila na její dvouprocentní cíl.

„Centrální banka přijala takzvaný tvrdý závazek, kdy veřejně oznámila, že neskončí s režimem kurzového závazku dříve než začátkem druhého čtvrtletí. Takže se nedomnívám, že je pravděpodobné, že by to banka udělala dříve. I když samozřejmě ekonomice už by to prospělo,“ sdělila Českému rozhlasu hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

„Podle našeho odhadu v lednu inflace zvolní pod dvě procenta, ale v únoru se na inflační cíl znovu vrátí a bude se kolem něj stabilně držet. Uvolňují se tak ruce ČNB, které se tak splní podmínka pro zrušení kurzového závazku. Očekáváme, že k jeho odstranění dojde již ve druhém čtvrtletí roku,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel pro ČTK.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme