Ceny nájemného rostou. Tlačí je nahoru růst ekonomiky i turistický ruch

V Česku stoupají náklady na bydlení. Kromě cen nemovitostí rostou i ceny nájemného. Jen za loňský rok zdražilo průměrné nájemné o sedm procent. Ceny se liší podle regionů a kvality pronajímaných bytů. Nejvíce zaplatí lidé tradičně v Praze, nejméně pak podle velikosti bytu v Olomouckém, Libereckém nebo Ústeckém kraji. Vyplývá to ze statistik společnosti RE/MAX.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelový dům, panelové domy, sídliště, panelák

Panelový dům, panelové domy, sídliště, panelák | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Pronájem garsonky o 30 metrech vyšel loni v Praze na více než 7,5 tisíce korun. Zájemci o byt 2+kk si museli připravit 9,5 tisíce korun a za byt 3+kk s plochou 65 metrů čtverečních si pronajímatelé řekli o 12 250 korun.

V Pardubickém kraji podražily pronájmy garsonek dokonce o více než 45 procent. U větších bytů zaplatí lidé více také v Libereckém, Jihočeském a Středočeském kraji. Ceny mohl ovlivnit třeba i rozmach průmyslové výroby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny nájemného rostou. Nejdráže je v Praze, nejlevněji v Olomouckém, Libereckém a Ústeckém kraji. Téma pro Jitku Hanžlovou

„Příkladem může být automobilová továrna v Kvasinách, která se otevírá, a díky tomu došlo meziročně k nárůstu cen nájmů přes 20 procent,“ říká makléř RE/MAXu Jan Zachystal.

Kromě růstu ekonomiky, nových pracovních příležitostí a dostatku peněz v kombinaci s malým množstvím nabízených nových bytů, může hrát svoji roli třeba i turistický ruch.

„Praha obecně patří mezi jednu z nejbezpečnějších destinací na světě a v Evropě obzvláště. To přitahuje turisty a je velké množství bytů, které jsou využívány pro krátkodobé pronájmy. Bytů na dlouhodobý pronájem je v centru méně a to více to tlačí ceny nahoru,“ vysvětluje David Jirušek ze společnosti Maxima reality.

Za růstem cen nájmů stojí i zvyšující se ceny nových bytů, které loni podle developerů zaznamenali pětinový růst. Podobné je to i u starších bytů.

Nejlevnější pronájem garsonky? V Olomouckém kraji

Kvůli vyšší nabídce se podle Zachystala začíná měnit i chování majitelů bytů. „Pronajímatelé si mohou nájemce vybírat. Už nesledují jen bezdlužnost budoucích nájemců, ale dívají se i na to, jestli mají stabilní práci. Preferují samozřejmě většinou dlouhodobé pronájmy, tedy minimálně rok a více. V neposlední řadě si vybírají nájemce také podle osobních sympatií,“ přibližuje.

Zájem o dražby nemovitostí v Česku roste, zejména o panelové byty

Číst článek

Nejlevněji si mohli lidé v minulém roce pronajmout garsonku v Olomouckém kraji. Zaplatili necelé 4,5 tisíce. V případě bytů 2+kk bylo nejvýhodnější přestěhovat se do Libereckého kraje, kde byl průměrný nájem 4 725 korun.

Byty 3+kk jejich majitelé k pronájmu nabízeli za nejmenší průměrnou cenu v Ústeckém kraji. Konkrétně v průměru 5 600 korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme