Evropská unie sestavuje černou listinu daňových rájů. Zařadit by na ni mohla i USA

Kanada, Izrael nebo Spojené státy jsou na seznamu zemí, které Evropská unie zvažuje zařadit na černou listinu daňových rájů. Unie chce seznam sestavit do konce roku a ministři financí osmadvacítky v úterý hodnotí její přípravu. Unie touto černou listinou reaguje na rozsáhlé ukrývání peněz v daňových rájích, které odhalily takzvané Panamské dokumenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurodotace. Ilustrační foto

Eurodotace. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Evropská unie na začátku roku poslala téměř stovce zemí dopis, že je prověřuje jako možné daňové ráje. Brusel je vybral na základě neprůhlednosti jejich daňového systému, daňových výhod pro firmy nebo minimálních odvodů daně z příjmu.

Do jeho hledáčku se tak dostaly státy dlouhodobě označované za daňové ráje jako Panama nebo některé britské ostrovy, ale i vyspělé ekonomiky jako USA, Japonsko nebo Austrálie. Zda se objeví i na samotné černé listině, EU teprve rozhodne.

Panamské dokumenty zveřejnilo loni Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. Obsahovaly údaje o více než 200 tisících firmách z daňových rájů a jejich vlastnících, kteří pomocí těchto společností skrývali peníze před daňovými úřady.

Mezi jejich majiteli bylo i několik desítek politiků včetně čtyř hlav států nebo islandského premiéra, který v reakci na odhalení rezignoval. V Panamských dokumentech se objevily také informace o téměř 300 českých podnikatelích jako Petr Kellner nebo Daniel Křetínský.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme