Mají titul, ale plat jako za práci v supermarketu. Učit jde méně než polovina absolventů pedagogiky

Polovina zájemců o pedagogické fakulty nechce učit, odrazují je nízké platy, varují Hospodářské noviny. Pokud nezačnou absolventi pedagogických fakult nastupovat do škol, hrozí prý Česku do tří let nedostatek učitelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka

Učitelka | Foto: Fotobanka Pixabay

Zájemců o pedagogiku je dostatek, jen čtyřicet procent z nich ale začne po škole skutečně učit, píše deník. Vychází přitom z průzkumu, který pro Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy zpracovala agentura SC&C.

Problémem je také to, že mladí učitelé po krátké době z praxe odcházejí. Kvůli nízkým platům tak končí i ti, které práce s dětmi baví.

Babišův resort je proti zvyšování platů policistů a hasičů. Neúcta, kritizuje to Chovanec

Číst článek

Hlavním důvodem je ekonomická otázka. Nástupní plat učitele je kolem dvaceti tisíc korun hrubého. To je míň, než má třeba pokladní v supermarketu Lidl, který platy zvedl na 23 tisíc korun. „Když k nám studenti přicházejí, vědí, že učitelé mají nízké platy. Často ale nevědí, jak moc nízké skutečně jsou. Když se to pak v prvním ročníku dozvědí, tak si plány rozmyslí,“ cituje deník tiskového mluvčího pedagogické fakulty Tomáše Bederku.

Nejvíce ze škol mizí absolventi jazyků, o které je zájem v soukromém sektoru. Firmy ale mají zájem i o absolventy českého jazyka a společenských věd.

Ministerstvo školství si problémy učitelů uvědomuje, situaci chce napravit zvyšováním platů a zavedením kariérního řádu. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) by chtěla dosáhnout, aby do škol mířilo nejméně 70 procent absolventů pedagogických fakult. Podle jejího plánu by učitelé měli v roce 2020 mít plat přibližně 43 tisíc korun.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme