Hospodě převlečené za klubovou pivnici hrozí pokuta až půl milionu, varuje Babišova náměstkyně

Zájem o klubové pivnice v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb (EET) a zákazem kouření roste. Podle Aleny Schillerové, náměstkyně ministra financí pro daně a cla, nelze paušálně říci, že jejich provozovatelé obcházejí zákon, ale v mnoha případech tomu tak podle všeho bude. Kontroloři z finančních úřadů proto tyto zájmové spolky prověří. Nepoctivcům hrozí pokuta až půl milionu korun, upozornila v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová

Alena Schillerová | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Klubové pivnice jako typ malých „hospod“ nespadají do EET a nebude se jich týkat ani zákaz kouření. Vnímáte to jako účelové obcházení zákona?

Klubové pivnice nahrazují klasické hospody. Vyhnou se EET i zákazu kouření

Číst článek

Samozřejmě záleží na okolnostech. Ale pokud se skutečně "převleče" za klub hospoda, která bude dále fungovat podnikatelským způsobem, pak jde o obcházení zákona, které bude tvrdě postihováno. Upozorňuji, že za porušování evidenční povinnosti hrozí pokuta až do výše půl milionu korun. Případně i uzavření provozovny.

Měl by být podle vás tento začínající fenomén rovněž v hledáčku finančních úřadů v souvislosti s kontrolami EET?

Ano, zcela určitě. V současné době kontroluje finanční a celní správa fungování EET v provozovnách ubytovacích a stravovacích služeb a obchodu spíše plošným způsobem. Ovšem se zpřesňováním analýzy dat budou kontroly cílené právě k problémovým subjektům.

Zda se v těchto případech musí tržby evidovat, budete tedy posuzovat individuálně?

Ano, tyto případy musí být posuzovány individuálně. Nelze paušálně říct, že jde vždy o obcházení zákona, bohužel se dá očekávat, že to tak v řadě případů bude.

Klubové pivnice na bázi zájmových spolků nahrazují na řadě míst Česka klasické hospody. Vyhnou se tak EET i zákazu kouření. Nejde přitom jen o záležitost vesnic, fungují i ve městech, jako je Chomutov, Třebíč nebo Ostrava. Jen pod Klubem labužnických pohodářů funguje 62 obdobných spolků, které sdružují asi 7000 lidí.

Máte už konkrétní zkušenost s kontrolou obdobné provozovny?

Zatím nemám informace, že by byl kontrolován tento typ provozovny. Nicméně takové kontroly v budoucnu budou probíhat.

Větší restaurace a hospody, které tržby evidují, to mohou vnímat jako nekalou konkurenci. Co si o tom myslíte vy?

Pokud by tímto způsobem byl obcházen zákon, pak jde o zavrženíhodný způsob nekalé konkurence. A zde by se jednalo nejen o obcházení zákona o evidenci tržeb, ale pravděpodobně i další předpisy, které se týkají podnikání, například hygienické předpisy nebo zákaz kouření. I z tohoto důvodu rozhodně neponecháme tento typ zařízení bez kontroly.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme