Brambory zdražily o 18 procent, podle analytiků povede růst cen k rychlejšímu konci intervencí ČNB

Meziroční inflace v únoru zrychlila růst na 2,5 procenta z lednových 2,2 procenta. Stejně jako v lednu zdražily především pohonné hmoty a potraviny. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 procenta, oznámil Český statistický úřad. Meziroční inflace se druhý měsíc drží nad dvouprocentním inflačním cílem centrální banky. Data o inflaci by měla podle analytiků vést k tomu, že Česká národní banka ukončí devizové intervence dřív než v polovině roku. Čekají to na počátku druhého čtvrtletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oloupané brambory

Oloupané brambory | Foto: Kuba Jíra

Největší vliv na meziroční zvýšení cenové hladiny měly podle statistiků ceny potravin a nealkoholických nápojů. Vývoj cen potravin v únoru ovlivnilo zejména výrazné zrychlení meziročního růstu cen zeleniny na 17,3 procenta z 5,2 procenta v lednu.

Značně se změnila třeba cena brambor. Zatímco v lednu o 4,5 procenta zlevňovaly, v únoru o 18,7 procenta zdražily. Meziměsíčně vzrostla o 28,1 procenta i cena plodové zeleniny, do které patří například rajčata a papriky.

Mírnějším tempem pokračoval růst cen pohonných hmot, které oproti lednu zdražily o 0,7 procenta. Zlevnily naopak například oděvy a obuv, zemní plyn, teplo nebo pivo.

Pivo je dražší o 80 haléřů, guláš o korunu. Ceny v restauracích podle statistik stouply o 3 procenta

Číst článek

Růst mírně překonal odhady analytiků. Analytici oslovení ČTK odhadovali, že meziroční inflace zrychlí na 2,4 procenta. Ekonom firmy Roklen Michal Šoltés upozornil, že se jedná o druhý měsíc, kdy inflace překonala inflační cíl ČNB.

Na růstu se podílely také ceny v dopravě, kde zrychlilo zdražování cen pohonných hmot na 16,8 procenta z lednových 11,6 procenta. Oproti loňsku se zvedly také ceny služeb, stravování a ubytování. V oblasti bydlení zdražilo čisté nájemné o 2,5 procenta, vodné o 2,2 procenta, stočné o 2,4 procenta a mírně také elektřina - o 0,3 procenta.

Zlevnil naopak meziročně zemní plyn o 7,1 procenta a také teplo a teplá voda o 0,5 procenta. Klesly například i ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 1,5 procenta nebo pracích prostředků o 11,6 procenta.

Stabilní zhruba dvouprocentní inflací centrální banka podmiňovala ukončení devizových intervencí, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno oznámil, že intervence budou pokračovat nejméně do konce prvního čtvrtletí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme