Ceny letenek v Česku 'letí' dolů a budou klesat dál, společnosti hlásí rekordní počty cestujících

Letiště Václava Havla letos očekává rekordní počet cestujících. Naznačují to už první dva měsíce roku. Velká konkurence mezi aerolinkami navíc snižuje ceny, a to láká další turisty. Cestování do ciziny by mělo zlevnit i očekávané posílení koruny. Ta by se měla zvednout po ukončení intervencí České národní banky v letošním roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odlety

Odlety | Foto: Tomáš Adamec

Začátek roku je v leteckém byznysu nejslabším obdobím. V Ruzyni ale cestující přibývají. „Pokračuje trend z minulého roku, kdy meziročně narostly počty cestujících o téměř osm procent, a letiště tak odbavilo rekordních 13 milionů cestujících,“ vysvětluje Marika Janoušková z Letiště Praha.

„V letošním roce očekáváme další nárůst minimálně o pět procent, toto číslo se však může výrazně navýšit. Zatím nemáme k dispozici kompletní informace k letovému řádu na léto,“ dodává.

Do Karlových Varů přiletělo méně lidí. Rusové raději využívají letiště v Praze

Číst článek

Nárůst zájmu o letenky potvrzuje i společnost Student Agency. V minulem roce se podle ní zvýšil jejich prodej o zhruba pět procent a první dva měsíce nového roku ukazují podobný nárůst. I když roste poptávka po letenkách, ceny dlouhodobě klesají. Oproti loňskému roku se cena letenek snížila asi o deset procent. Podle údajů společnosti Asiana klesla průměrná cena letenky pod 9 500 korun.

„Cena letenek jde postupně dolů. Je to díky obrovské konkurenci leteckých dopravců. Například v Evropě - do Londýna, Paříže, ale třeba i do Bruselu. Naproti tomu jsou některé destinace, které jsou pro našince turisticky zajímavé - jako Albánie, kde je jediný přímý let - a tam jsou poměrně vysoké ceny,“ dodává Jan Štilec z agentury Fly United.

Letos konkurence v Praze ještě zhoustne, což by mělo ceny letenek stlačit ještě níž. Přepravci totiž plánují na léto několik nových linek. „Z potvrzených můžeme zmínit třeba Island, kam budou nově létat ČSA a Wizz Air. Český dopravce plánuje po Evropě otevřít i další linky - jako třeba Lisabon nebo Veronu. Novinky na letošek chystá i Ryanair se svým spojením do Liverpoolu nebo Malagy,“ popisuje Janoušková z Letiště Praha.

Letiště Praha Ruzyně | Foto: Filip Jandourek

Cestování do zahraničí by také mohla zvýhodnit česká koruna, pokud po ukončení intervencí ČNB podle očekávání posílí. „Pocítí to nejvíce individuální cestovatelé, kteří na místě budou utrácet, tam to bude znát u každé kávy. Myslím, že to bude impulz k ještě větší chuti vyjíždět do zahraničí,“ předvídá Stanislav Zíma z Exim Tours.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme