Ekonomické informace 8. 11. 2005

Dnes se na mimořádném zasedání sejde prezidium Pozemkového fondu. Bude hledat cesty, jak se vypořádat s aférou kolem podezřelých prodejů náhradních restitučních pozemků. Ministr zemědělství Petr Zgarba údajně kvůli tomu neodcestoval do Dánska, kam měl původně jet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina

Krajina | Foto: Jan Rosenauer

Místo toho se zřejmě pokusí odvolat některé z členů výkonného výboru, kteří mají nést osobní odpovědnost za to, že fond vydal za podivných okolností lukrativní nemovitosti.

Problémy jsou také kolem Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Ministr zemědělství by chtěl urychleně začít řešit situaci ústecké firmy Setuza, kterou chce ovládnou podnikatel Tomáš Pitr.

Český statistický úřad dnes zveřejní informace o vývoji spotřebitelských cen v říjnu. Většina analytiků soudí, že inflace nabírá obrátky. Vesměs odhadují, že inflace vzrostla o desetinu procentního bodu na 2,3 procenta. Podle Heleny Horské z Raiffeisen Bank by mohla překročit i dvě a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Inflace

V říjnu se obvykle snižuje počet nezaměstnaných u nás. Jestli se tak stalo i letos, to se dozvíme dnes dopoledne z údajům ministerstva práce. V září dosáhla míra registrované nezaměstanosti 8,8 procenta. Hlavní ekonomom HVB Bank Pavel Sobíšek si myslí, že nezaměstnanost v říjnu klesla o jedu desetinu procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Nezaměstnanost

Krajský soud v Brně zrušil pokutu deset milionů korun, kterou dal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mobilnímu operátorovi Oskar Vodafone V ROCE 2004 - tehdy ještě pod názvem Český Mobil. Firma tak nemusí platit za úřadem trestané dohody o propojení s konkurenčními operátory z přelomu let 2000 a 2001.

Celulózka Biocel Paskov rozprodává 30hektarový pozemek. Jde o plochu, na které Biocel před osmnácti lety postavil skleníky využívající odpadové teplo. Fungovaly až do roku 1994. Pak ale celý projekt kvůli levnému dovozu zeleniny z jihu Evropy zkrachoval. Plochu dřívějších skleníků Biocel už pět let nevyužívá a její udržování ho stojí kolem miliónu korun ročně. Generální ředitel Biocelu Ivo Klimša připouští, že se jim pozemek asi nepodaří prodat rychle, protože zatím našli kupce jen na jeden hektar.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Klimša: Pozemek

I přes vysokou nezaměstnanost na severu Moravy si místní podniky stěžují na nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Strach jim nahání i uvažovaná stavba nové automobilky Hyundai v oblasti. Podle personální ředitelky strojírenské společnosti Ostroj Aleny Ohnhäuserové je čím dál tím složitější získat zaměstnance v dělnických profesích. Na trhu práce je podle ní příliš mnoho lidí, kteří buď nejsou kvalifikovaní, nechtějí pracovat, nebo jezdí za prací na černo do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ohnhäuserová: Nedostatek pracovníků

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme