Hranickou továrnu LG.Philips by mohl získat nový majitel

Hranickému podniku na výboru televizních obrazovek svítá nová naděje. Výrobu v české pobočce firmy LG.Philips Displays, jejíž mateřský holding v Nizozemsku zbankrotoval, by mohl zachránit prodej. O práci by tak nepřišlo více než 1300 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna LG.Philips v Hranicích

továrna LG.Philips v Hranicích | Foto: Philips

Podle ministra obchodu a průmyslu Milana Urbana existují signály o několika vážných zájemcích o hranický závod. Podobné informace má i tamní starosta Vladimír Juračka.

"Přiznám se, že bych raději slyšel zprávu, že se podařilo hranickou továrnu osamostatnit. Nicméně bych si přál, předpokládám, že továrna bude prodána, aby nový nabyvatel výrobu v Hranicích zachoval. Jsem v této věci dosti optimistický," uvedl Juračka.

Hranická továrna se dostala do problémů potom, co krach ohlásil její mateřský koncern. Ten se v současnosti potýká s dluhy ve výši 700 milionů dolarů. Nucený správce Louis Deterink v Paříži oznámil, že firma musí co nejdřív prodat aktivity v Polsku a České republice.

Podle mluvčí hranické továrny Zuzany Fojtíkové však v Hranicích zatím žádný zájemce nebyl. V současné době továrna vyrábí na všech třech linkách a situace ve firmě se stabilizuje, dodala mluvčí. "Stále se snažíme oddělit od holdingové společnosti, nicméně žádný prodej v tuto chvíli nemohu potvrdit," řekla.

Důvodem problémů LG.Philips Displays je skutečnost, že trh klasických televizorů zkolaboval rychleji, než se ještě nedávno očekávalo. Naopak prudce roste obliba nových televizorů na bázi tekutých krystalů.

Podle hranického starosty Vladimíra Juračky má však výroba klasických obrazovek v Hranicích stále ještě budoucnost. V minulých dnech ho o tom přesvědčoval při jednáních i zakládající ředitel hranické továrny Jon Richters.

"Byl také hodně optimistický. Podotkl, že zánikem dalších továren by vznikla určitá šance pro hranickou továrnu. On je přesvědčen, že možná pět deset let bude ještě poptávka po vakuových obrazovkách v celosvětovém měřítku přetrvávat," uvedl Juračka.

Konkurenčnímu domácímu výrobci televizních obrazovek, rožnovské firmě TCT, která už měsíc nevyrábí, hrozí podle tisku zánik. Ministerstva tento týden definitivně zamítla její žádost o státní pomoc a firma tak zřejmě skončí v konkurzu.

V případě hranické LG.Philips Displays je však podle HN státní pomoc stále ve hře. Pokud by do firmy vstoupil nový investor, dovrší se odstřižení od zkrachovalé mateřské společnosti a státnímu překlenovacímu úvěru na provoz by nestálo nic v cestě, uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Firma na výrobu televizních obrazovek, která čerpá od státu investiční pobídky za celkem 1,3 miliardy korun, se zavázala, že zvýší počet zaměstnanců z nynějších 1300 na víc než 3000. Jinak bude muset pobídky vrátit. Případný kupec by však nemusel závazy LG.Philips Displays vůči státu dodržet, uvedl ministr Urban v Hospodářských novinách.

Martin Hromádka, Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme