V Aeru Vodochody může vzniknout mezinárodní letiště

Výstavbě velkého mezinárodního letiště na pozemcích zbrojovky Aero Vodochody nestojí nic v cestě. Vyplývá to z analýz ministerstva dopravy, do kterých měl Radiožurnál možnost nahlédnout. Šéf resortu Milan Šimonovský se přitom ještě na jaře obával, že by výstavba nového terminálu ve Vodochodech mohla mít negativní ekonomický dopad na rozvoj Letiště Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál továrny Aero Vodochody

Areál továrny Aero Vodochody | Foto: Aero Vodochody

Analýzy to ale vyvrátily. Ministr říká, že vycházel ze studie státního podniku Řízení letového provozu, který upozornil na křížení přistávacích drah ruzyňského a vodochodského letiště.

"Již se připravují opatření, které v Řízení letového provozu bude možné realizovat v případě, že letiště Vodochody se skutečně bude rozvíjet. Ten rozvoj je hypotetický, ale předpokládáme, že bude možný a bude pravděpodobný podle zájmů a podnikatelských záměrů uchazečů v privatizaci," řekl ministr.

Autoři materiálů odhadují, že by v Ruzyni a Vodochodech bylo možné v roce 2022 odbavit dohromady až 27 milionů pasažérů. Projekt na rozvoj přistávací dráhy mají připravený i ve Vodochodech. Je ovšem mnohem skromnější než některé plány zájemců o privatizaci továrny.

"Náš konzervativní odhad je, že by tady mohlo být okolo milionu cestujících za rok. Musíme si uvědomit, že Bratislava loni dosáhla milionu cestujících, a považují to za úspěch. Vodochodské letiště by mohlo být na nižší kategorie letounů, které mohou být pro Ruzyni z hlediska počtu odbavených cestujících, poplatků a podobně nezajímavé," přiblížil člen představenstva Aera Jan Vachek.

Zda bude ve Vodochodech velké, anebo spíš menší letiště záleží na novém vlastníkovi továrny. Některé podnikatelské záměry počítají s odbavením až pěti milionů cestujících ročně. Současná vláda prodej Aera odložila a přenechala toto rozhodnutí na novém kabinetu.

Šéf továrny Petr Klimeš varoval, že pokud nebude mít nejpozději do poloviny příštího roku nového vlastníka, utlumí vývojové programy a propustí významnou část ze stávajících 1600 zaměstnanců.

Pavel Otto, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme