Stát bude chtít po LG. Philips vrátit část investic

Investice LG. Philips v Hranicích na Moravě získala pobídky za jednu miliardu 360 miliónů korun. Za to měl podnik například investovat 200 miliónů eur a do konce příštího roku zaměstnat 3250 pracovníků. Investoval 337 miliónů eur- tedy více, ale se zaměstnaností je to horší. V lednu totiž musel omezit a pak zastavit výrobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna LG.Philips v Hranicích

továrna LG.Philips v Hranicích | Foto: Philips

Jeho mateřská společnost, přes kterou šlo financování, se totiž dostala do konkurzu. Teď už podnik opět vyrábí - říká jeho provozní ředitel René Sedlák. "V současné chvíli máme 1200 zaměstnanců. Na přelomu července a srpna jsme měli celozávodní dovolenou, která trvala 14 dní. Od té doby jsme zahájili výrobu a nepřetržitě vyrábíme," doplnil.

Do konce roku by měl podnik dosáhnout tržeb pět a půl miliardy korun. Většina půjde na uhrazení dluhů. Část investičních pobídek na podporu zaměstnanosti chce ale český stát zpět. Nárokuje po Philipsu pohledávku za 800 miliónů korun. Dostane je formou kapitalizace. Ve společnosti získá majetkový podíl v hodnotě 240 miliónů korun.

"Na pohledávku se v tuto chvíli, pokud bude vyrovnání pravomocně potvrzeno, bude pohlížet jako na pohledávku, která skutečně vznikla. Byť za normálních okolností by teprve v roce 2008 docházelo k inventuře podmínek, zda byly splněny, nebo nebyly," vysvětlil právní zástupce Philipsu Luděk Chvosta.

Také ostatní věřitelé včetně dodavatelů dostanou 30 procent svých pohledávek. První z nich už koncem tohoto roku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme