Přes tvrdé sankce Američané čile obchodují s Kubou

Ačkoli jsou Kuba a Spojené státy zapřísáhlými nepřáteli, nadále spolu obchodují a v Havaně se střídá jedna americká obchodní delegace za druhou. Na základě výjimky z embarga vyvezly Spojené státy na Kubu od roku 2001 zboží v hodnotě 1,55 miliardy dolarů, v přepočtu asi 33 miliard korun. Většinou jde o potraviny či zemědělské komodity jako obilí, boby, hrášek, čočka, kuřata či rýže, které kubánský režim potřebuje, aby nakrmil obyvatelstvo, píše agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň rýže

Sklizeň rýže | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

V pondělí začínají v Havaně rozhovory s výrobci potravin a Havana očekává, že uzavře kontrakty za nejméně 150 miliónů dolarů. Nedávno zavítali do Havany guvernéři amerických států Nebraska a Idaho a svoji první obchodní misi tam vyslal také stát Delaware. Minulý týden získala Severní Dakota kontrakty na dodávky bramborových sadeb a obilí. V pátek dorazila delegace z Alabamy.

Pedro Álvarez, šéf kubánské organizace pro dovoz potravin Alimport je přesvědčen, že po několika letech zakolísání obchody letos opět porostou. "Očekáváme, že letos utratíme za dovoz amerických produktů 500 miliónů dolarů," dodává Ávarez. Tato suma vypočtená podle kubánské metodiky zahrnuje cenu produktů, pojištění, dopravu a další náklady.

Američané pospíchají, protože se obávají, že je na ostrově předběhne konkurence. Američtí producenti rýže musí například tvrdě soupeřit s výrobci z Vietnamu a Číny. Zemědělská lobby, která považuje Kubu za nejbližší a nejpřirozenější odbytiště zemědělských přebytků, se velmi silně zasazuje o zrušení hospodářských sankcí proti komunistické Kubě, které trvají už do roku 1962.

Vlastimil Milý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme