Pekaři chtějí zdražit pečivo, obchody však růstu cen brání

Ceny pečiva v obchodech začaly růst. Právě po jeho zdražení volají už delší dobu pekaři. Chtějí kvůli rostoucím cenám obilí i dalších vstupů zdražit své výrobky, a to až o čtvrtinu. Chleba by tak brzy mohl stát až 25 korun. Pekárny tlačí na obchodníky a snaží se prosadit vyšší ceny, obchodní řetězce ale růst cen odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: www.jidlo-piti-ziti.cz

Cena chleba v obchodech vzrostla v prvním srpnovém týdnu v průměru o osm procent. V některých regionech bylo ale zdražení podle údajů Českého statistického úřadu mnohem citelnější. Pekárny se shodují, že kromě rostoucí ceny obilí je ke zdražování nutí i zvyšující se mzdové náklady, poplatky za energie nebo pohonné hmoty.

"Je to prudký nárůst cen obilí, který se v nejbližší době promítne do cen mouk. Zatímco potravinářská pšenice stála ve stejném období minulého roku tři tisíce korun, tak v současné době její cena začíná, a to zdůrazňuji, na čtyřech a půl tisících." Říká Stanislav Musil, šéf Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů.

Druhá největší pekárenská skupina u nás, Penam,.zdražení pečiva plánuje. Zatím ale nechce uvést, o kolik se jeho cena zvýší. Marže hypermarketů a supermarketů se pohybují kolem padesáti procent, například u rohlíků to ale může být i 100 procent. O zdražení pečiva tedy nakonec rozhodnou právě obchodní řetězce.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme