Padesátníky a papírové dvacetikoruny přestanou platit koncem srpna

Konec padesátníků v Česku se blíží. Přestanou platit poslední srpnový den, zároveň s nimi zmizí také papírové dvacetikoruny. Podle České národní banky padesátníky nikdo nechce a nedá se za ně nic koupit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

padesátníky

padesátníky | Zdroj: ČTK

Centrální bance se také nevyplatí nové padesátníky razit, protože se jich hodně z oběhu nevrací. Nyní je v oběhu zhruba 41 padesátníků na jednu osobu včetně kojenců.

"Česká národní banka na tom přestane tolik prodělávat, nikoliv že vydělá, protože náklady na výrobu a následně na oběh těchto mincí jsou podstatně vyšší, nežli jsou odhady z toho, kolik můžeme vydělat z nevrácených mincí," uvedl vrchní ředitel České národní banky Pavel Řežábek.

I přesto banky ještě budou padesátníky přijímat a vyměňovat. Naposledy můžeme tyto mince odnést do banky poslední srpnový den příštího roku, do centrální banky ale ještě pět let potom.

Kvůli konci padesátníků přestane Česká pošta od září přijímat poukázky s částkami, které nebudou zaokrouhlené na celé koruny. Obchodníci ale budou moci ceny zboží stále uvádět v haléřích a jejich násobcích. Zaokrouhlovat na celé koruny se budou jen konečné částky při platbě v hotovosti.

Desetníky a dvacetníky skončily už v roce 2003 a jejich výměna u České národní banky bude ještě možná do konce října příštího roku. Dvacetikorunová bankovka byla do oběhu poprvé vydána 20. dubna 1994, naposledy pak v roce 1996. Vzhledem k její nízké životnosti, v průměru jeden až 1,5 roku, ji rychle nahradily mince.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme