Zlato je v době krize jistotou pro investory, jeho cena se blíží rekordu

Cena zlata se po půl roce opět vrátila nad 1000 dolarů za troyskou unci a blíží se k historickému maximu. Stojí za tím problémy, s nimiž se potýká světová ekonomika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zlato

zlato

Investoři v obavách ze zhoršení globálních ekonomických podmínek prodávají co nejvíc rizikových aktiv, jako jsou akcie, a uchylují se k jistotě. Bezpečný přístav pro jejich peníze tak představuje právě zlato.

Prodej žlutého kovu ve světě láme rekordy, zájem je hlavně o zlaté mince a pruty. Hodně nakupují i investiční fondy. Jak potvrzuje komoditní analytik společnosti Colloseum Petr Čermák, poptávka po zlatě ve světě tak stále roste.

"A to jak po zlatě, které se nakupuje na komoditních burzách, tak po fyzickém zlatě, to znamená právě po zlatých mincích, prutech, slitcích a tak dále. Investoři nakupují zlato ve velkém, řada trezorů ve světě, která je zaměřená na uskladňování fyzického zlata, je již plná. I mincovny potvrzují obrovský zájem, americká federální mincovna prodala jen v lednu čtyřikrát víc zlatých mincí než před rokem," uvedl Čermák.

V Česku stoupá zájem například o zlaté mince, které vydává centrální banka. "Česká národní banka vnímá výrazný nárůst zájmu jak obchodníků, tak veřejnosti o nákup zlatých a stříbrných pamětních mincí. Již od loňského roku jsme na maximální výrobní kapacitě těchto mincí, která byla stanovena na 14.000 kusů s jedním motivem. Zájem v současné době je ještě vyšší, nicméně tohle je limit, který nemůžeme překročit," doplňuje mluvčí ČNB Pavlína Bolfová.

Loni zlato investorům vydělalo zhruba 5,5 procenta, zatímco akciové trhy ztrácely desítky procent. Analytici investiční společnosti Barclays Capital očekávají, že i letos přinese žlutý kov vyšší výnos než jiné druhy investic, a je podle nich pravděpodobné, že cena zlata vystoupí na nové maximum. Drobný investor má řadu možností jak zlato koupit, vysvětluje Petr Čermák.

"Buď může nakoupit přímo futures kontrakt na zlato na komoditní burze, nebo se může zaměřit přímo na nákup fyzického zlata, to znamená mince, případně slitky a podobně. Může nakupovat akcie producentů zlata nebo může nakoupit takzvané exchange trade funds, což je určitá obdoba podílového fondu, nicméně tyto exchange trade funds zaměřené na zlato se orientují právě na nákupy fyzického zlata a tím, že je investor nakoupí, tak získává podíl na jeho zásobách," radí analytik.

Zlato tedy v době krize představuje pro investory jistotu. Někteří ekonomové navíc očekávají, že jakmile největší projevy krize odezní, začne se prudce zvyšovat inflace. Strach jim nahání opatření, s nimiž na podporu svých ekonomik přicházejí jednotlivé vlády. Kvůli pomoci je třeba natisknout značné objemy nových peněz, což prý později velmi pravděpodobně znovu oslabí dolar a způsobí růst cen.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme