Evropský průmysl dál padá, ztráty hlásí po automobilkách další odvětví

Pád evropského průmyslu graduje. Průmyslová výroba v eurozóně se v lednu meziročně snížila o 17 a čtvrt procenta, což je nejhlubší propad od roku 1990, kdy se tento údaj sleduje. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobilka TPCA v Kolíně

automobilka TPCA v Kolíně | Foto: TPCA

Podle analytika ČSOB Petr Dufka je to důkaz zrychlování pádu ekonomiky evropských zemí: "Nikde není vidět známka oživení nebo alespoň stabilizace, takže světlo na konci tunelu v podstatě ještě ani nezahlížím. Evropský průmysl vyrábí asi tolik jako na začátku roku 2000. Pryč jsou tedy veškeré nárůsty výroby za posledních 9 let."

Jak dál dodal analytik Dufek, propad průmyslu bude podle něj ještě akcelerovat: "A to minimálně po celé první pololetí letošního roku."

S výjimkou Rakouska v podstatě není v Evropské unii země, která by nebyla pádem průmyslové výroby výrazně zasažená. Nejhůř je na tom Estonsko - meziročně tam klesla výroba v průmyslu o téměř 27 procent. Snižuje se i v Lotyšsku (o 24 procenta) a v Maďarsku (o 21 procent).

Přečtěte si také:
EU podpoří energetické projekty 4 miliardami eur, Česko získá 35 milionů
Východní země EU dostanou v případě hospodářských problémů větší finanční pomoc
Premiér: Další finanční injekce do hospodářství by byly zhoubné
Časopis Forbes: Ve světě kvůli krizi ubylo miliardářů
Kalousek: Evropa musí i v současné krizi šetřit

Jitka Hanžlová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme